TERIMA KASIH KEPADA PENGIKUT

Monday, 31 December 2012

Check up 30weeks di Columbia Seremban: Gynea Doc.Intan

Assalamualaikum w.b.t

Entry tidak bergambar dan agak panjang. Digalakkan untuk sediakan popcorn ketika membaca baru la feel..ekekekee...

layannnnnn...


Ok,fisrt sekali....sebelum korang nak pegi mana-mana Hospital untuk bersalin/check up (check up biasanye untuk 30weeks ke atas) dokumen yang perlu dibawak adalah :

i- Surat refer doktor dari klinik.
ii- Surat GL (kalau guna panel hospital laa..)
iii- Buku merah/ buku check up.
iv- i/c

Yang ni prosedur biasa bila nak pegi check up kat Hospital ye..tapi kalau dah nak bersalin biasa tak payah dah surat refer doktor. Ini biasa untuk kes kecemasan la..macam aku dulu..bawak gl je bersalin kat Putrajaya. Hospital still terima lagi. Kebetulan waktu tu ada katil kosong jadi aku terus kena admit walaupun baru bukak 1cm.

Ok. sekarang aku cerita pasal Hospital Columbia Asia Seramban. Sebab apa aku pilih Hospital ni korang boleh la baca entry aku yang INI...

Aku buat appointment lebih kurang 3 minggu sebelum tarikh checkp up. Bila dah confirm appointment baru boleh jumpa doktor.

Check up adalah pada 28/12/2012 hari Jumaat. Lebih kurang 30weeks++ masa ni. Sekarang aku dah 31weeks yee...Gerak dari ofis (klia) lebih kurang pukul 2.30pm sampai sana dlm kol 3.00++ pm la..Kalau nak diikutkan dari rumah aku Nilai-Seremban lebih kurang 30min je. Nilai-Hos.Putrajaya dalam 20min. Nilai-Bangi (An-nur) dalam 30min++ juga. Jadi perjalanan tu takdela beza jauh sangat kaaann..hehe

Columbia Asia ni terletak di kawasan seremban 2. Bangunan dia betul2 lepas Tesco Seremban 2. Jalan depan sikit akan nampak bangunan pentadbiran Columbia blah kiri. Hospital dia belah kanan yee..Kitorang parking betul-betul depan Hospital. Parking kat dalam Hospital agak terhad tapi kalau korang nak parking kat luar pun boleh...

Masuk je kat dalam terus ke kaunter pendaftran. Serahkan segala dokumen yang diperlukan seperti diatas. Tapi nanti penjaga kaunter akan tanya nak jumpe doktor siapa? pastu di akan check kita dah buat appointment ke belum. Jadi penting untuk buat appointment sebelum jumpa doktor yeee..

Ok,bila dah setel urusan kat kaunter, dia akan bagi 1 buku appointment dan kita perlu tunggu sehingga nama dipanggil oleh nurse yang jaga bahagian kaunter klinik pulak. Kena jalan kedalam sikit laa...Tunggu dalm 10min gitu baru nama dipanggil. Pastu nanti nurse kat kaunter tu tanya la kat aku first time datang ke..nak bersalin kat sini atau nak buat check up sahaja..bla,bla...pastu aku cakap yang memang nak bersalin kat situ.

Ok, dah siap urusan kat kaunter klinik terus jeee aku kena tunggu kat depan pintu bilik doktor. Urusan kat kaunter klinik dalam 5min jee..Tak sampai 5min aku duduk tunggu kat depan pintu bilik doktor Intan. Terus jee nurse bagitau yang Doktor ada emergency orang nak bersalin katenye..So,kena tggu dalam 45min -1jam yeee...haha..Tapi aku redha jelar sebab doktor kalau dah ramai patient memang gitu laa..Jadi sementara tunngu tu aku dok round la dalam kawasan hospital..

Kawasan hospital ok. Sedap mata memandang. Bersih,selesa, kawasan lobi pun agak luas. Kat setiap ruang menunggu ada tv. Jadi tak boring kot. Cuma yang tak best caef dia la..macam takde ape sangat la. Mungkin sebab dah petang kot. Masa tu pun dekat kol 4 kot...hehe..tapi tu tak penting laa..

Suasana masa aku pergi tu macam biasa la kat mana-mana Hospital pun..orang ramai jee..tapi takde la crowded sangat still selesa lagi. Ruang menunggu pun selesa. Cuma ruang menunggu kat depan bilik doktor tu je yang agak terhad. Tapi takpe, kalau tak selesa tunggu kat situ, boleh je nak duduk kat ruang menuggu depan kaunter klinik. Kat situ pun ada disediakan kerusi.



Ok.

Bila dah hampir 1 jam menunggu tu. Doktor pun masuk la balik bilik die. Dan aku adalah orang ketiga yang dipanggil. Masa tu dah pukul 4 lebih. Jadi anggaran masa dari aku sampi pukul 3++pm dengan urusan kaunter sampai la menunggu doktor lebih kurang 2 jam juga. Itu pun sebab doktor ada emergency. Kalau tak, mungkin dalam 1 jam dah setel kot. Bagi aku tu perkara biasala...Lagi pun first time gi situ kaannn...

Jadi masuk2 je dalam bilik. Doktor Intan dah siap2 bagi salam dan hulur tangan nak bersalam. First impression aku pasal dia. Dia baik. Lemah lembut. Penerangan pun sangat details. Dia tanya aku pasal deliver sebelum ni. Aku stori la dari A-Z. Lepas tu masa scan pun dia terangkan sangat details pasal baby. Scan 4D. So, nampak la rupa paras baby macam mana. kedudukan uri, Tali pusat, lepas tu keadaan baby, air ketuban, yang penting gender baby sudah diketahui...hehe..ok pasni dah boleh shopping!!! hahaaaa...

Doktor cakap semua ok dan cantik. Means aku takde pape problem. Kepala baby still kat atas. Tapi doktor kata takpe, sebab awal lagi. Baby akan sentiasa tukar position kepala. Yang penting ibu sihat dan takde pape problem. Melainkan kalau dah dekat 37/38 weeks baby still breech then waktu tu memang boleh membahayakan ibu dan baby. Silap-silap operate. Haaa...yang tu aku taknak. Dah cakap siap-siap dengan doktor untuk kelahiran kali ni aku taknak amik epidural dan nak bersalin normal macam sebelum ni. Doktor Intan just cakap Insya'Allah boleh sebab awak takde pape problem semua cantik je saya tengok masa scan tadi..

Duduk dalam bilik Doktor lebih kurang 30min la juga sebab first time datang checkp up kat dia jadi banyak la juga penerangan dia bagi. Sambil borak-borak. Ghupe-ghupernye dia kenal dengan doktor Sariah. Klinik temapat aku checkp up sebelum ni...Last sebelum balik dia tanya aku nak checkp up kat Sariah balik atau check up kat dia je memandangkan aku takde pape problem jadi lepas bincang dengan Hubby. Kitorang decide check up kat Klinik Sariah je sampai la next appointment 1Feb 2013 kat Doktor Intan balik.

Jadi kesimpulannya, aku sangat berpuas hati dengan keadaan service Hospital Columbia. Nurse pun sangat friendly. Ada budak office aku kate kat Columbia ramai nurse India. Mula-mula mcm cuak la jugak kan. Tapi bila dah pergi sendiri takde la teruk sangat. Sama ramai je pun dengan nurse melayu. So,Insya'Allah kalau takde aral melintang dengan izin Allah s.w.t aku dan hubby dah decide nak bersalin di Hospital Columbia je..

Aku kongsikan ape yang so far aku lalui je..orang lain aku tak tau. Terpulang pada pandangan masing-masing ye..review ni pun xdela membantu sangat. Tapi boleh la kot pada sapa-sapa yang tengah nak mencari hospital bersalin menggunakan gynea perempuan Islam.

Ok,

Bab bil pulak disebabkan aku pakai GL hubby, maka aku takde la keluar sesen pun yeee..Datang lenggang kangkung je pun...ekekekek...Tapi sebelum balik tu aku kena sain bil la..charge kena dalam rm68 gitu..jumpa doktor dan scan 4d jee...Ok la kot. Sebab tempat lain aku tak tau rate cemaner..

Untuk Charge bersalin aku tak sempat nak tanya. Next check up nanti aku tanya k..



Wassalam, EnaMokhtar

Review: Columbia Asia Seremban gynea Doc Intan

Assalamualaikum w.b.t


Hai uolss..hehe..sihat ke semua? sekarang ni dah jadi seminggu sekali pulak aku hupdate belog tapi takpe...maafkan lah tuan punyer badan ye...lama beno tak hupdate..

Anyway,

aku nak up entry pasal Columbia Asia Seremban gynea Doktor NurIntan...nanti kalau aku free aku cerita dari A - Z okeh?

sekarang ni nak siapkan keje dulu. Sebab harini kan last day 2012. So, nak kena closed la mana-mana report yang berkenaan. Insya'Allah kalau semua dah siap nanti aku cite k..

till then...babai...heeeee...




Wassalam, EnaMokhtar

Monday, 17 December 2012

Set bersalin Tanamera

Assalamualaikum w.b.t

Mula-mula aku plan nak amik je set bersalin yang aku pakai sebelum ni iaitu Salindah. Tapi sebab bila fikir-fikir balik set bersalin tu aku tak habis pun pakai. Pakai sekerat jalan je. Sebab die jenis pil berunsur hemeopati. Kena telan sekian-sekian biji. Takde jamu-jamu.

Nak dijadikan cerita aku blogwalking la belog the famos amos kak Moon terus terbaca entri pasal set bersalin Tanamera. Baca Punya baca aku terus macam ehh....syok la tengok set dia tu ala-ala treatment kat spa. Total set dia ada 11 item. Kesemua item aku suka la sangat. Sebab set dia totally memang untuk treatment luar dan dalam badan. Dan paling best dia 100% semulajadi. Takde campuran bahan kimia. Dan bukan terdiri dari ubat-ubat komersial. kesemua item dia dapat kelulusan dari kementerian kesihatan dan Halal dari JAKIM. Best kan?

Jom tengok apa yang ada dalam set Tanamera nih..yang ni aku kopipes dari TANAMERA...

TANAMERA postnatal care set

Our skin is alive and is the largest organ of our body. Anything that we apply on our skin is absorbed and processed by the various systems within our body. This is the foundation how our natural products help to strengthen and fortify new mother’s healing in a shorter time.
TANAMERA postnatal care set contains 11 products that :
  • Are formulated based on traditional Malay, Chinese and Ayurvedic postnatal treatments to provide a natural solution for new mother’s body to heal from the inside-out in a balanced manner, hormonally and physically.
  • Are made from plant-based 100% natural ingredients with emphasis on the use of tropical herbs and essential oils, with no artificial coloring, fragrance, preservative, toxic chemical nor ‘jamu’ which are harmful to babies.
  • Are designed to provide care during pregnancy to help prepare for smoother delivery, and care during confinement to help new mothers rest, recover and rejuvenate to prepregnancy body and shape, in the shortest time possible.
  • Are breastfeeding friendly and with aromatherapy effect to calm and soothe new mothers to faster recovery.

TANAMERA postnatal care set is retailed at RM360 in West Malaysia and RM370 in East Malaysia, including postage.
 

Each Tanamera Postnatal Care Set has 11 products to help new mothers recover and rejuvenate, in the shortest time possible
 

 1 : Cold Pressed Virgin Coconut Oil
 
  2 : Feminine Herbal Wash
  3 : Herbal Bath
 
  4 : Herbal Massage Oil
  5 : Firming Herbal Blend Paste
 
  6 : Abdominal Wrap
  7 : Herbal Tea
 
  8 : Calming Herbal Blend Paste
  9 : Boreh Body Scrub
 
  10 : Brown Formulation Soap

  11 : Lavender Floral Water



Untuk details maklumat setiap satu item boleh je ke TANAMERA dan klik setiap satu gambar. Kat situ korang boleh baca maklumat penggunaan dan bahan-bahan yang digunakan.
 
Bila aku baca satu-satu. Rupa-rupanya tak syak lagi yang Set bersalin Tanamera ni dihasilkan dari sumber asli tumbuh tumbuhan herba yang memang selalu nenek-nenek kita gunakan masa berpantang. Macam kunyit hidup,lengkuas, manjakani etc..etc..cumanya dia dizahirkan dalam bentuk komersial je..kotak pun nampak exclusive kan. Tapi yang penting isi dalam dia tu Insya'Allah dapat beri manfaat pada tubuh badan. Dalam banyak-banyak item, aku paling suka VCO dan Brown Soap. Kalau lepas bersalin pun boleh je nak pakai..untuk tanggalkan daki-daki dan kerak-kerak kat badan...haha...VCO tu pulak elok untuk sapu kat kulit. Budak-budak pun boleh pakai. Sebab dia terhasil dari minyak kelapa dara. Selamat dan suci.

Lagi 1 dalam set ni xde jamu. Itu pun aku suka sebab aku memang tak suka minum jamu. Cukuplah masa pantang ritu mak aku paksa minum jamu yang dia buat sendiri. Pahit melekat. ekekekeke...

Setakat ni aku memang dah target nak beli ni je..Harga pun lebih kurang je dengan set-set bersalin yang lain. Harapnya aku dapatla berpantang dengan baik kali ni. Walaupun anak kedua tapi excited macam nak dapat anak pertama je...hehe..sapa dah lalui mesti faham punye la maksud aku nih..Hopely semua berjalan lancar la ye..Harap-harap masa bersalin nanti pun semuanya ok. Bersalin normal la kan..Insya'Allah hanya kepada Allah la tempat aku bergantung....ameenn...




 Wassalam, EnaMokhtar

Pilihan Tempat bersalin

Assalamualaikum w.b.t

Gud morning all......uiks lama sungguh tak hupdate blog. Kali ni takde alasan apa-apa cuma...cuma....cuma...kemalasan tahap gaban tak boleh blah nak menaip..iye..penyakit malas tu kalau dah hinggap susah kan nak suruh dia pergi...kikikii....

Well, anyway..

Saya telah kembali berblogging. Bukan ape, kalau aku senyap je tu maknanya aku sangat bizi dengan kerja sampai takde masa nak menulis apa-apa entri. Tapi kalau ada la entri seketui dua harini maknanya aku dah free la sikit dari kerja-kerja yang melambak menimbun ni haaa...fuuuhhhh..

Ok.

Berbalik pada tajuk diatas, aku sebenarnya dah start kena check up kat Hospital bulan ni (dec) tapi belum buat keputusan nak bersalin kat Hospital mana lagipun. Ok aku bagi review sikit pasal Hospital yang dalam senarai aku sekarang ni yee...

1st Hospital Putrajaya - Ok yang ni sebenarnya dalam list yang first sekali. Putrajaya antara Hospital Kerajaan yang paling selesa dengan kemudahan bertaraf 4 bintang. (bagi aku laaa..) walaupun pengalaman masa bersalin yang lepas agak ngeri (baca sini dan sini ) tapi aku tetap suka Hospital Putrajaya sebab banyak nurse yang otai-otai kat sini. Doktor pakar pun ramai. Fasilitis cukup. Peralatan pun lengkap. Ini aku cerita pasal kes BERSALIN yeee..Kes penyakit berat ke hape aku tak tau la pulak. Labour room pulak selesa. 1bilik 1 pesakit. Layanan memang superb baik dan mesra alam dari Doktor dan juga nurse.

Kalau ko dalam Labour room pun memang akan diberi sepenuh perhatian walaupun ko bersalin normal. Maksudnya kalau ko ada problem ke, takde problem ke ko tetap akan dipantau dengan rapi walaupun yang masuk labour room tu doktor lelaki pompan yang attend ko bersilih ganti...(ni kes aku masa bersalin Hana)..Cumanya bila dah namanya Hospital KERAJAAN ko tak payah la nak mengada nak pilih bersalin dengan Doktor lelaki atau perempuan. Melainkan ko amik program FPP. Apa itu FPP? sila klik SINI. Tapi sebab masa tu aku pun tak tau pasal kewujudan program ni aku pun takdela nak apply kennn..haha.

So, berbalik kepada review aku. Hospital Putrajaya ok cumanye aku tak selesa la bila time nak meneran tu bukan main ramai yang menengok. Doktor pun tak boleh nak pilih kan. Lagi satu kalau nak daftar bawah program FPP tu kena standby rm3k sebagai deposit. So, aku dah bincang dengan Hubby pasal ni. Dia kata nak bagi aku bersalin Hospital swasta je guna panel die boleh cover up to no limit. Maknanya takpayah kuar duit sesen pun kalau nak bersalin kat swasta. Tak kira la ko bersalin normal ke atau c-ser (mintak jauh). Jadi Hospital Putrajaya aku pangkah la awal-awal...hehe..

2nd Hospital An-nur Bangi - Memandangkan aku tinggal dekat Nilai. Jadi aku mark la Bangi sebagai kawasan yang patut dekat aku pergi bila nak bersalin nanti...kehkeh...Patutnya masa bersalin yang first aku memang nak bersalin kat sini sebab tempat dia ala-ala islamik sikit. Ada 2 3 orang akak-akak kat opish aku ni bersalin kat situ. Jadi dah ada la review sikit pasal An-nur. Jadi masa pregnantkan Hana aku pun bercita-cita nak bersalin kat An-nur jugak la. Katenya dalam labour room siap pasang ayat-ayat suci Al-Quran. Jadi masa bersalin kita hanya dengan kalimah-kalimah Allah je. Doktor pun kita boleh pilih nak lelaki atau perempuan.

Jadi aku pun pergi la nak check up kat situ masa 7bulan. Sebab syarat utama kata kena buat 3 kali check up baru boleh bersalin kat situ. Bila dah sampai sana aku tengok kemain ramainye orang Masya'allah. Dahla parking sentiasa penuh. Nak jumpa doktor pulak kena ikut no. maknanye walaupun ko dah buat appointment tapi tetap kena ikut angka giliran. first come first serve kate kooo..huhu..dengan klinik kecik. Jadi aku balik macam tu je tanpa buat apa-apa appointment atau check up dengan doktor. Cuma amik pamplet pasal prosuder bersalin je pun..Ini kes masa aku tengah survey tempat bersalin Hana a past 2 years ago. Tapi tak tau keadaan sekarang macam mana. Mungkin dah ada penambahbaikan.

Jadi untuk bersalin kali ni, nak dipendekkan cerita. Aku pun pi la check kat orang HR tanya An-nur Bangi cover atau tak untuk bersalin. Jawapan yang aku terima agak mengecewakan sebab agen yang dilantik untuk uruskan pasal medical semua staff MAB ada problem. Banyak klinik dan Hospital swasta yang tak dapat payment. Jadi terpaksala aku pangkah juga An-nur Bangi atas kredit STATUS PANEL TERGANTUNG SEHINGGA DIBERITAHU KELAK....camner? sampai bila nak tunggu kan? aku 28hb ni patut dah kena check up lagi...ok kalau macam tu kita survey Hospital lain plak...heheh

3rd Hospital Kpj Seremban -  Yang ni pun ok sesangat. Fasiliti cukup. Doktor pakar pun ada. Jarak perjalanan dari rumah pun kurang 30min. Wad selesa. Nurse pun ok. Tapi sebab takde Doktor perempuan islam. Aku reject...haha

4th Hospital Columbia Asia Seremban - Alhamdulillah, hasil kerja keras aku google pasal Gynea perempuan islam, akhirnya aku jumpa juga review pasal Dr Intan di Columbia Asia Seremban. Lokasi terletak berhampiran dengan Tesco seremban 2. Aku belum pernah sampai sana lagi jadi tak boleh nak komen apa-apa. Insya'Allah 28hb ni aku dah buat appointment dengan dia. Jadi nanti aku share la kat sini apa-apa pasal Dr. Intan k...Lagipun Dr.Intan ni salah seorang dari Doktor panel dalam majalah Pa&Ma. Dan kebanyakkan komen pasal Dr.Intan ni semuanya ok. Maknanye belum lagi jumpa komen yang tak ok. Aku pun dah tanya HR yang Columbia Asia ni Memang MAB cover with no limit....best kan? hehehe...

Budget untuk Hospital dah clear kat situ. Cumanya sekarang kena standby untuk bidan, keperluan baby dan juga set bersalin. Bab-bab perubantan tu Insya'Allah kami tak perlu nak keluar duit sebab 100% ditanggung oleh syarikat. Alhamdulillah. Untuk bidan dan set bersalin je aku standby rm1k. Masa Hana dulu pun lebih kurang gini jugakla budget nye..iyela kalau bidan je urut 1 hari dalam rm50-60. Kalau amik 5hari dah berapa kan? tu pakej dia siapkan ibu dan anak la..urut sekali..mandikan baby sekali. jadi kita pun dapatla rehat secukupnya....baru la sedap badan kan..Kate badan nak pakai lamaaaa..kenala keluar belanja sikit..huhu..

Ok pasal set bersalin nanti aku up entri lain plak ye...Review pasal kesemua Hospital diatas adalah hasil dari carian google internet aku beserta dengan pengalaman sendiri dan pengalaman orang-orang disekeliling aku. Jadi pada yang nak bersalin anak pertama tu seelok-eloknye tanya pendapat orang atau kakak2 yang dah pernah bersalin kat Hospital sekian-sekian. Kalau tak kompiden buatla solat ishtikarah...mintak petunjuk moga-moga dapat yang terbaik. Sebab Allah itu Maha Mengetahui...

Review ini bukan nak cari keburukan sesiapa ye. Cuma sekadar pengkongsian pengalaman saje. Terpulang la kat korang nak bersalin kat mana. Sakit bersalin tetap sama. Cuma kita berhak memilih tempat yang selesa mengikut kemampuan masing-masing. Iye, memang tak dinafikan rezeki masing-masing waktu bersalin ada yang senang dan ada yang susah. Menanggung sakit berjam-jam. Ada yang kata kalau bayar mahal tapi layanan menghampakan baik bersalin Hospital kerajaan. Ok. lain orang lain caranya. Bagi aku, sebab pengalamn bersalin anak pertama agak horror jadi anak kedua ni aku nak lebih memilih supaya pengalaman tu berbeza sikit la kan...

Apa-apa pun paling utama tempat pergantungan kita hanyalah pada Allah s.w.t.....:)




Wassalam, EnaMokhtar

Monday, 3 December 2012

Tempat persinggahan wajib.....

Assalamualaikum w.b.t

Sejak pertama kali aku kesini. Aku dah rasa macam jatuh hati laa kat tempat neh. Sebab sesuai dengan jiwa aku kot. Sebab tu balik kampung kali ni aku ajak En.Hubby singgah sini lagi..Alah mana lagi kalau bukan Tanjung Dawai...kahkahkah...Emo betul aku....kikikiki...

Masa nak ke sini aku ajak kakak ipar aku sekali. Boleh dia cakap Tanjung Dawai takde pape pun. Cinonet je tempat dia. Ingat besar bangunan nye..citttt!! berani dia kutuk Tanjung Dawai aku yeee...hahahaha...Dia kutuk tu sebab dia ajak aku pegi Padang Besar. Lepas tu ajak masuk Wang Kelian sekali. Aku taknak sebab masa tu pun dah dekat pukul 10.30pagi. Baru nak ajak ke Padang Besar. Perjalanan je dah 1jam. Tu belum tunggu dia anak beranak nak bersiap. Sampai sana kompom panas menyengat. Tambah-tambah plak time cuti sekolah kompom lagik sekali orang ramai. Dengan kenduri kawin yang bersepah. Mesti berbas-bas la makcik-makcik singgah kat Padang Besar. no..no..no...

Ekekekekee...Lagipun Padang Besar tempat dia luas. Dan aku memang takde motip nak membeli belah apepun kat Padang Besar. Jadi dikhuatiri duit akan mengalir lagi banyak sebab shopping tanpa arah tujuan....hahaha...Alasan!!

Sebenarnya aku ke Tanjung Dawai sebab nak beli sotong kering dan etc... Weiii...jangan gelak pulak tawww...sotong kering dia sedap tau. Bersih. Berkualiti. Jauh beza dari sotong kering Wang Kelian mahupun Padang besar. Tapi sebab lain adalah kerana Nasi Goreng Udang terbaeeekkk aku pernah makan setakat ni adalah kat Tanjung Dawai ni haaa...Sedap hingga mejilat jari...hahaha

Setelah habis memborong segala yang diperlukan. Barulah kita turun untuk makan!! korang layan jela gambo mak buyong tengah membaham ni yee..En.Hubby pun dah tak boleh nak cakap ape. Dia layan je fe'el bini kesayangan dia ni haaaa...kikikikii


Gambo udang closed up takde. Gambo udang dah kena kopek je ada..ekekeke.. 
 
 
  Peace!! Hana hirup sup je pun..
 
 

Selera betol hirup sup yee..
 
 

Wassalam, EnaMokhtar

Hai....

Assalamualaikum w.b.t


What's up everybody...fuhhh..fuhhh....tiup-tiup sikit blog yang dah berabuk neh..lama sungguh la tak hupdate blog. Mood semakin merudum nak hupdate blog sebab bizi dengan urusan harian. Sepanjang tak hupdate blog neh macam-macam yang berlaku.

Adat la..

Dalam kehidupan duniawi ni...mmm..Tapi yang pasti aku dalam keadaan sihat wal'afiat. Kandungan semakin membesar. Dah masuk 27weeks. Perut pun makin memboyot. Rasenye masa Hana dulu perut aku tak besar macam neh. Nak jalan pun makin berat kaki melangkah. Selera makan masih ditahap yang boleh dimaafkan. Kadang-kadang kalau datang mood nak melantak, memang makan tak hingat dunia. Bila perut dan senak dan susah nak bernafas barulah sedar diri sikit. Tapi time tu dah terlambat sebab perut dah sengkak menunggu untuk proses pembuangan keesokkan hari. HAHAHAH..

Anyway, banyak cerita yang nak dikongsikan. Nanti la aku hupdate satu persatu. Almaklum la mood bercuti masih diawang awangan. Iye, 24hb nov aritu aku balik kampung sempena majlis perkahwinan adik ipar kesayangan. Lepas tu ape lagi cergas la pi ronda-ronda 1 kedah bercuti. Sambil menyelam minum air. Sebab tu aku suka balik kedah sebab sepanjang highway nak ke kedah tu boleh je nak singgah masuk Penang ke,Tambun ke. Bukit Merah ke, Cameron Highland ke, yang penting sediakan je duit perbelanjaan. Tapi sebab time cuti sekolah memang tak la aku terjah tempat-tempat tu semua kennn...tak larat nak menghadap umat manusia yang ramai nehh..Jadi kita jalan-jalan dalam Kedah je dulu. In sha allah bulan 1 akan ada perancangan bercuti sebelum bersalin kate koo..kehkehekeh...

Bila perut dah memboyot ni (walaupun baru 27weeks). Perjalanan jauh selama 6-7 jam adalah sangat tidak selesa. Kena berhenti banyak kali untuk sesi pembuangan air kecil. Pastu ditambah pulak dengan sesi si Tuan Puteri Hana Humaira muntah-muntah dalam kereta. Sebab ape aku pun tak tau. Actually sebelum kitorang keluar rumah lagi dia dah start muntah. Maybe excited nak jumpa mak tok kot. (tetiba).

Tapi Alhamdulillah, Bila lepas muntah-muntah tu aku urut-urut tengkuk dan bahu barula dia ok. Dah tak muntah. Dan masa urut tu memang aku asik sendawa je. Nak membuktikan yang Hana muntah sebab badan dia masuk angin kot...hahaha..

Tapi syukur jugak sebab lepas aku urut dia terus tertido dan bangun 3 jam kemudian bila dah nak sampai tol Alor Setar. Macam tau2 je dah nak sampai rumah Mak Tok..huhu..Dari Nilai lebih kurang pukul 2pm ++ dan sampai ke Alor Setar lebih kurang pukul 11pm++. Sila kira berapa jam atas jalan. Mungkin faktor berhenti banyak kali la lambat sampai kot.huhu...

Ok.

Tu baru kira separuh cerita. Belum kira cerita sepanjang majlis berlangsung. Aktiviti harian kat sana lagi. Panjang lebar ye...Takpela nanti ada masa aku taip panjang-panjang lagi yee..Sebelum tu meh tengok gambo pengantin baru neh....


Berkat usaha gigih aku memasak bermacam resipi. En.Hubby semakin montel. Alhamdulillah...hahaha lariikkkk!!...




Wassalam, EnaMokhtar

Tuesday, 6 November 2012

Bebear oh bebear

Assalamualaikum w.b.t

Almaklumla kalau jadi anak sulong ni..main pun sensorang je...nak gaduh pun dengan anak patung jelar. Kat rumah tu ada la 4 biji patung beruang. Semua tu Pak Ngah dia yang kat Kedah tu yang bagi. Aku memang tak beli la. Sebab dah berazam memang taknak belikan mainan anak patung. Mainan paten lain xpe. Lagipun anak patung beruang tu orang yang nak bagi tak kan kita nak tolak pulak. Jadi terima la dengan senang hati.

Disebabkan semua anak patung tu jenis yang beruang punyer. Jadi melekatla nama bebear kat 4 4 biji anak patung tu. Paten and color pun lebih kurang sama. Jadi senang panggil bebear je semua. Mula-mula dapat tu Hana macam belum pandai nak main. Tapi bila dah start faham ape itu anak patung maka bermula la episod die main dengan bebear je kejenyer. Yelar kalau takde orang yang nak layan die main. Baik die main dengan bebear lagi best kot...hahaha...

Tapi takpe nanti kalau dah dapat adik main dengan adik pulak ye...cian anak ibu sorang ni yeaa...

 Naik car dengan bebear....
 
 
 Bebear lagik...
 
 
Jom bebear...
 
 Peace....
 
 Siap posing lagi yeee....



Layan je anak sorang lagi ni kan...ikutkan ajee....:)



Wassalam, EnaMokhtar

Bila anak start takut hantuuuuu....

Assalamualaikum w.b.t


Ape perasaan korang bila anak korang tunjuk kat langsir tingkap then cakap "ibuuuuu takutttt....ada hantuuuuu....."

Waaa...seram tak??

Ni la yang jadi kat aku malam kelmarin. Kebetulan pulak masa tu Hubby baru je keluar rumah nak pergi keje shift malam. Tinggal aku berdua dengan Hana je kat rumah. Tapi masa tu aku takdela rasa meremang bulu roma atau bulu ketiak..hahaha..Cuma curios je macam mana dia start faham apa itu hantu. Dan kenapa perlu takut hantu. Aku syak mesti dia main hantu-hantu kat taska kot. Tu yang terbawak-bawak sampai kerumah.

Kejadian tu berlaku masa aku tengah baring-baring sambil tengok tv kat living hall. Layan masterchef. Kira awal lagi la kan. Dalam pukul 9 lebih gitu. Biasanya bila aku baring tengok tv, otomatik budak kecik tu pun akan baring sebelah aku sambil main dengan bebear dia laaa..Tu yang tak semena-mena dia rapatkan diri kat aku sambil cakap " ibuuuuu...tatut antuuuu..." mula-mula aku macam tak layan sangat sebab tengah syok tengok tv...akakaka...pastu dia ulang balik cakap macam tu...terus aku pandang dia sambil cakap kuat-kuat "mana hantu" haha..tindakn reflex kooo...pastu die pandang aku macam sengih2 macam tak sengih tapi macam ada muka ketakutan. Ntah aku pun konpius...haha..

Dah la masa tu aku tutup lampu. Cuma bukak lampu bilik je...jadi macam samar-samar jela suasana tu. Bila aku pandang kat langsir tingkap takde pape pun. Pastu bila aku tanya lagi mana hantu? tu yang die siap tunjuk lagi sekali kat langsir tingkap. On the spot aku bangun bukak 1 lampu. Jadi cerah la kan...aku rasa si Hana terbawak bawak la tu. Dia main kat taska kot dengan kawan-kawan die. Sebabnye aku tak rasa pape pun. Kalau betul "benda" tu ada, mesti aku pun ada "rasa" kan? ke sebab lemak aku tebal tu yang tak rasa pape? ekekekekeee....

Lagipun sejak aku duduk rumah tu memang tak pernah lagi ada kejadian aneh. Sebab sebelum pindah rumah tu ustaz dengan ustazah yang duduk, jadi rumah tu memang bersih zahir dan batin. Kitorang pun kalau nak masuk rumah baca Bissmillah 3 x kali lepas tu senyum. Yang ni DMFK yang ajar. heheh semua orang pun tau kot. Bila kita nak masuk rumah kan ada setan bernama nazim yang duduk atas pintu rumah. Setan ni la yang akan ikut kita masuk dalam rumah dan cuba nak ganggu suami isteri atau anak2. Tu yang selalu laki bini bergaduh sebab setan ni la yang punyer angkara.

Lagipun Hubby kalau balik keje petang sampai rumah dalam pukul 9 lebih. kadang nak dekat pukul 10 baru sampai rumah. Memang aku warning masuk baca pape yang patut pastu sila terus masuk bilik air basuh kaki,tangan dan muka baru boleh nak main dengan anak. Bukan ape benda-benda halus macam ni kita tak nampak kan. Lagipun Hubby pergi balik kerja naik moto. Sepanjang jalan tu mesti ada habuk jalan yang melekat. Silap-silap ada "benda" yang ngikut. Nauzubillah...

Berbalik pada cerita Hana tadi. Lepas aku bukak lampu terus dia ngekor je mana aku pegi. Masuk bilik die ngekor,pergi daput die ngekor. Selalu tak macam tu. Biasa dia buat hal die je..tengok tv ke,layan bebear ke..

Lepas je masterchef habis terus aku ajak dia masuk bilik nak tidor. Dalam bilik masa nak tido tu aku tengok die macam tak boleh tido. Pastu aku baca Al-fatihah dengan ayat kursi sambil pok pok bontot die. Lepas berapa minit macam tu baru la die lelap. Aku pun belasah la lelap sekali. Nyenyak sungguh tido malam tu. Terjaga balik pukul 3lebih tukar pampers die. Buat susu sekali. Aku pegi dapur sensorang. Alhamdulillah takde kejadian buruk berlaku...haha..

Jadi conclusion nyer...nothing happen....agaggaaa...Alhamdulillah lepas ni kena extra precousion untuk hal-hal begini. No more main hantu-hantu ye Hana Humaira....


 Wassalam, EnaMokhtar

Monday, 5 November 2012

Musim hujan

Assalamualaikum w.b.t


Perghhh...lamanye tak update blog. Entry baru banyak sangat yangpending. Macam biasala kan keje menimbun. Jadi kena siapkan kerja dulu baru boleh berblogging dengan senang hati. Sepanjang aku tak buat entry baru ni pun aku selalu la blog walking belog kengkawan. Seronok eh korang ada entry baru. Ada je yang nak diceritakan. Ni pun aku hutang lagi cerita pasal besday Hana. Nanti la ehhh...tunggu aku betul-betul free baru syok nak cerita.

Anyway,

Sekarang ni kan musim hujan. Asal petang je hujan. Asal hujan je petang. Baju tak sempat nak kering dah hujan balik. Tu yang kena sidai baju dalam rumah...aggaaaa..Tapi tak boleh la nak salahkan hujan kan...Hujan tu kan rahmat.

Pada yang duduk sekitar kawasan banjir masa ni laa hati tak tenang sebab risau air naik. Teringat aku masa kisah dulu-dulu zaman budak-budak kecik. Rumah aku betul-betul sebelah sungai. Masa time tak hujan memang air jernih. Jadi tempat kami adik beradik main air. Tapi bila time hujan merasa la ko berendam dalam air. Sebab rumah kami banjir...Tapi masa tu syok sebab time budak-budak jadi tak pikir ape. Seronok main air jelar.

Sampai la satu mase tu banjir besar melanda Kg. Melayu Subang. Air naik mendadak. Tempat yang tak banjir pun kena jugak. Jadi mase tu rumah aku pun dah sah-sah la kena sekali kan.. Masa nak pergi ke kawasan yang selamat tengah redah air paras leher dewasa. Masa tu Abah aku yang dukung. Ehh..ingat lagi laaa.. Haaa..masa tu la ada sekor ular beso punyee..melintas depan kitorg..takut weiiii...tapi ular tu meluncur laju dalam air. Agaknye die pun takut sebab air naik tinggi...haha...Kenangan sungguh lar...

Tapi,

Sekarang ni kami dah tak duduk situ lagi. Sekarang dah pindah kawasan yang lebih tinggi. Lagipun sungai tu dah dibesarkan dan makin dalam. Jadi dah tak pernah banjir puuunnn..

Ehhh...dapat gak idea nak menulis. Jadila dari takde kan..hahaha..ok setop sampai sini dulu. Nanti kalau aku free aku buat entry lain plak yeee..kikikiiii...





 Wassalam, EnaMokhtar

Thursday, 18 October 2012

Keinginan ketika mengandung

Assalamualaikum w.b.t

So far, takdela yang mengarut-ngarut. Kalau mengidam makanan pun yang biasa-biasa je.Cuma kan keinginan aku sekarang ni adalah nak pergi holiday!!. Takpun kalau dapat pergi spa secara tajaan. Haha.

Pergi rehat-rehat sambil badan dibelai manja. Dapat urut-urut kaki yang kejung ni haaa.. Yelar aku kan preggy, takan nak mintak urut satu badan. Bahaya!! Jadi sebab sedar diri awak tu membawa perut. Jadi aku terbayang la kalau dapat buat facial ke, buat medicure ke, pedicure ke. Alahai syok nyer!!

Walaupun tukang urut sejati iaitu En.Saiful sedia memberi khidmat, ekekekee...Tapi kalau dapat dari yang memang pakar dalam bab urut-urut ni kan lagi best. Tadah je body. Pandai-pandai la dorang buat kerja.

Tapi kat area Nilai@Sepang ni ada ke tempat macam tu yea..Yang sediakan kemudahan untuk ibu-ibu mengandung. Maksud aku bukan la Bidan. Tapi khidmat kat spa laaa...sape tau sila roger aku yeee..hehehe..

Kalau dapat mandi kat pantai ni mesti best kan. Aku plan bulan 11 ni masa balik kampung kenduri adik ipar aku tu nanti. On the way balik Nilai tu nak la singgah mana-mana tempat percutian tapi bila memikirkan yang time tu adalah time cuti sekolah, aku terpaksalah melupakan hasrat nak holiday. Confirm semua tempat percutian pilihan akan penuh dan sesak punyer...huhu..Paling tidak pun sampai ujung tahun ni laa... Paling cun nak pergi holiday adalah bulan 1 2013. Larat lagi nak berjalan time tu sebelum bersalin kahkah. Time tu budak dah start sekolah jadi mana-mana tempat percutian tak la crowded kan. Bijak tak aku..hahaha..

Banyak no angan-angan. Dalam masa terdekat ni memang tak boleh nak holiday sangat sebab cuti tahun aku tinggal ciput. Kang nak amik cuti balik kampung bulan depan. Paling koman pun amik cuti 3 hari...huhuu...belen tinggal laagi 3 hari..tensen je aku tengok cuti aku ni taww..huhu

Ehhhh...macam dah melalut jerk. Ok. layan la yeee...babai...agagagaaa...



Wassalam, EnaMokhtar

Potty Training untuk Hana

Assalamualaikum w.b.t

Semalam jalan-jalan kat blog kak aini . Baca pasal kisah dia potty training kan anak dia. Terus aku teringat yang Hana pun sekarang ni kalau nak kencing mesti cakap "ibu..Hana cinggg..." pastu dia bukak seluar sendiri. Padahal memang tengah pakai pampers tu. Lagi satu, sekarang ni Hana kalau nak uuk uuk macam dia suka berdiri then kepit kaki sambil teran. Jadi stool susah nak keluar. Pernah sekali sampai menangis berpeluh teran. Tapi sebab dia suka kepit tu yang stool susah nak keluar. Sekarang ni Ayah die pulak rajin bawak ke toilet. Means bukan uuk uukk kat pampers la. Uuk uuk kat toilet lagi cepat prosesnye.

Macam petang semalam aku amik Hana kat Taska, tengok dia macam baru lepas menangis. Pastu teacher kat situ cakap "Kesian Hana nak uuk uuk tapi keras. Sampai nangis-nangis peluh-peluh nak meneran. Kesian sangat". Macam seksa sangat nak berak. Pastu balik rumah terus Ayahnya bawak masuk toilet. Cangkuk je terus keluar stool dia tanpa perlu teran...senang dan tak menyakitkan....Hahaha..sory la ye cite kotor sikit.

so,

Bertitik tolak dari situ. Aku rasa memang dah patut start train dia kalau nak kencing bawak ke toilet. Kalau nak uuk uuk pun kena bawak pi toilet. Cume tular nak mulakan secara serius tu bila la agaknye yee...Bukan ape, aku ni bab-bab nak kena monitor secara berkala ni memang fail...hehe..yelar kalau kata nak train Hana kencing kat toilet mesti sejam sekali kena ajar dia kencing kat toilet walaupun budak tu tak rasa nak kencing kan..huhu..paling tidak pun setengah jam sekali..sebab aku ni kadang-kadang pelupa orang nye..

Tapi...

Sebab aku dah baca entry kat blog kak aini terus rasa macam. Kena start juga la.. Sebab tips yang dia bagi pun macam revelen jee..so, aku share tips tu kat sini k..selamat mencuba!!


1. Bilakah masa yang sesuai untuk bermula? Ketika si manja anda sudah mula memahami serta mampu berkomunikasi dengan persekitarannya. - Dalam umur 2-3 tahun

2. Jangan memaksa kerana si kecil mungkin akan menunjukkan reaksi protes atau memberontak.

3. Gunakan pendekatan psikologi - contohnya puji si kecil bila dia berjaya membuang air di bilik air.

4. Perlu bijak memahami tanda-tanda atau isyarat yang diberikan oleh si anak itu. - Agak-agak tengok dia kaku semacam ke, dah mencangkung ke.. angkatlah terus ke toilet. hehe.

5. Ibu bapa juga perlu membuatkan si manjanya memahami akan keperluan menggunakan tandas. Jadikan isu tandas ini sebagai salah satu ‘isu’ besar dalam diri mereka. - Sentiasa bertanya perlu ke toilet ke? - setiap 10 minit (contoh)

6. Janganlah terlalu mengharapkan satu perubahan yang drastik. Perubahan ini memerlukan masa serta latihan - Betul. ada yang ambil masa tak sampai seminggu, ada yang berbulan-bulan. Yang penting kena banyak bersabar!

7. Jangan cepat berputus asa dengan memakainya lampin pakai buang semula. - Seronok la budak tu. hehe

8. Tanya kepada diri sendiri mengapa usaha anda selalu menemui kegagalan? Jawapan mudah sahaja! Stok lampin masih ada di dalam rumah anda. Ramai ibu bapa merasakan mereka perlu mempunyai ‘lampin kecemasan’ di rumah. - Haha.. ini memang susah nak dielakkan.

9. Jangan sesekali mengelirukan anak anda dengan memakaikannya lampin pakai buang hanya pada waktu malam atau untuk bersiar-siar.

10. Elak daripada menggunakan ‘training pants’ untuk melatih anak anda ke tandas. Ia boleh mengundang lebih banyak kekeliruan kepada anak anda sekali gus mendorong si manja untuk terus menggunakan lampin.

11. Lakukan latihan tandas ini bersama-sama dengan pujian dan galakan daripada anda.

Apa-apa pun aku ingat nak start tak pakaikan Hana pampers weekend ni la. Nak tengok dia boleh terima ke tidak. Balik ni kang ingat nak cari panty untuk dia. Cari yang corak comel-comel gitu biar die teruja..haha..jadi ke? tawakal jelaaa...agagagaaa...

Kepada ibu bapa yang sedang mempotty Trainingkan anak tu boleh la share pengalaman korang mana tau ada tips atau petua yang berkesan untuk dikongsi...:)


Wassalam, EnaMokhtar

Wednesday, 17 October 2012

Membizi lagi

Assalamualaikum w.b.t

Gud morning all!!

Hamboi...lama tak hapdet belog..sory yee..lately bizi sikit..nanti kita cite pasal majlis 2yrs Hana Humaira ye..Gambar pun banyak. Celebrate sampai 2 kali. Satu kat rumah sekali lagi kat taska. So, cerita pasal tu kite postpone dulu. Nnati kalau dah free sikit kita upload pic banyak-banyak ye..

Ok.....

Kalau sapa yang baca entry aku sebelum ni, aku ada mention aku gi training Khamis dan Jumaat. Sambung cuti sampai hari Isnin. Selasa baru masuk kerja. Jadi dah 5 hari aku tinggalkan kerja. Sila imagine bape banyak kerja aku pending start dari hari khami ritu..huaaaaaa...nangis ko bila aku masuk kerja semalam tengok atas meja..banyaakkkk nyeeee kertas....bermakna, banyaknyeee kerja aku...huhu

Tapi...

Sebagai seorang pekerja yang berdedikasi dan tekun (ehem)..aku kena juga siapkan sebelum jumaat ni. Maknanya by Friday semua dah settle.

So,

Belog kesayangan mungkin akan terbiar sehingga minggu depan melainkan aku curi-curi masa upadate entry okeh (ni pun kira curi-curi juga nih ekekeke). Baiklah, mari la kita sambung buat kerja. Nanti kalau ada free time kita update entry lagi k..daaaaaa


Wassalam,EnaMokhtar

Thursday, 11 October 2012

siaran langsung....

Assalamualaikum w.b.t Ngantukkkk....aku bersiaran langsung dari Matc klia.. harini dan esok ada training basic airport operation.. Sabtu dan confirm aku membizi nak siapkan apa yang perlu Untuk majlis Hana ahad ni.. Kalau dah nama nya training, makan 4 kali sehari yee..untung2 ...haha.. Makan sedap2 pulak tu..ekekeke... Ni pun aku update pakai hp jerk..nanti kalau free aku buat entry lain plak yee... Wassalam, EnaMokhtar

Wednesday, 10 October 2012

Wordless Wednesday#02

Assalamualaikum w.b.t
 
Shoot by: Sony Experia
Time : 7.50am
When : On the Way to office

No edit..100% original scenery...Subhanallah!!







Amazing huh??


Wassalam, EnaMokhtar

Tuesday, 9 October 2012

Tanjung Dawai, Kedah..

Assalamualaikum w.b.t


Dah lama sebenarnye kesini. Bila pun aku dah tak ingat. Rasenya awal tahun haritu kot. Haha. Gila lama. Tapi aku macam berminat nak buat entry pasal Tanjung Dawai ni sebab tempat dia best. Tempat penjualan setempat ikan-ikan masin dan semua hasil laut kering. Ape yang korang nak pasal hasil laut semua ada kat sini. Ikan masin, sotong kering, keropok-keropok, Udang fresh pun ada jual taw. Beso-beso. Murah pulak tu. Memang memborong habis la aku...kehkeh..bawak balik jual kat opish. Berebut wei budak-budak opish beli. Sekelip mata dah abes. Macam magic plak. Paling banyak aku beli borong sotong kering yang kecik-kecik tu. Kalau masak sambal memang terangkat. Takde untung mana pun lebey kepada suka-suka je.

 Arked 2 tingkat. Juling biji mata tengok hasil laut yang bermacam-macam. Jakun jap..haha.

 Keropok-keropok kering yang bermacam jenis.


 Encik Hubby yang tetiba bertukar rupa memborong ikut suka hati dia. Kalau boleh semua dia nak beli...kehkeh


 Hana dengan Mak Tok. Mak Mentua aku ni taw..sayang dia..

 Kat bawah arked adalah laut yeee...Siap ada jeti dan kedai makan. Sempoi je. Sambil makan sambil angin laut bertiup..syokkk..!!



Yang pakai kopiah tu Bapa Mentua aku..Dua-dua pun ikut sekali. Memborong pun tak ingat dunia juga..haha

 Sebelum balik pekena mee udang dulu. Korang tengok udang die besarrr betul. Banyak pulak tu. 1mangkuk ni RM15. Ada dalam 6 ke 7 ekor 1 mangkuk. Tapi berbaloi sangat. Puas hati. Lagi sedap dari Mee udang mak jah yang kat kuala sepetang tu haa..Kalau ikut tekak aku la kan..hehehe. Makan sampai tapaw bawak balik udang tu. Adalah dekat 10ekor sebab mak ayah pun order mee udang juga. Bawak balik, basuh bersih-bersih. Malam tu aku buat butter prawn makan dengan nasi goreng. Ratah macam tu jek. Udang laut kan maniss... emmm.. dapp..

 Hasil borongan. Ini baru sikit. Dalam bonet tak keluarkan lagi nih..huhu..

 Haaaa...untuk Hana Humaira pun tetap ada. Kipas tu Tok Wan dia yang belikan. Janji kena beli something untuk dia. Buat leka-leka dalam kereta otw balik Mergong.

Perjalanan masa nak pergi tu aku rasa macam alahai jauhnyeeee...asal tak samapi-sampai lagi ni. Sekali masa perjalanan balik Mergong tu aku rasa macam...aik..kejap je dah nak sampai rumah mak mentua. Adalah dalam setengah jamm kot. Takdela jauh mana. Tu yang aku cakap dengan Hubby. Lepas ni kita boleh pergi lagi la kannnn..senyum je diaa..

Aku suggestkan sesapa yang nak kesini sila pergi awal pagi. Sebab kalau pergi dalam pukul 10 macam tu pun panas boleh tahan laaa..Alang-alang korang nak pergi, pergi waktu petang la sejuk sikit..sambil-sambil tu boleh lepak kat pantai area situ syok jugak..bentang tikar pastu main layang-layang ke kannn...takpe next time kita gi lagi ye Yanggg...



Wassalam, EnaMokhtar

Legaaaaa....

Assalamualaikum w.b.t

Alhamdulillah..Audit SIRIM harini semua berjalan lancar. Takde yang sangkut. Semua ok kot. sebab takde apa-apa isu yang dibangkitkan oleh si pengaudit...haha. Tapi tak juga, kena tunggu closing audit dulu baru tau ada NCR ke tak...haha.

Anyway,

Aku ada bad news la. Orang yang aku order makanan tu tak dapat nak buatkan order aku untuk kenduri kesyukuran Hana ahad ni. Sebab dia ada perlawanan bola. Iye,abang tu budak opish sebelah aku ni jee..Dia memang pengadil/coach area kawasan selangor ni. Jadi tak dapat nak hantar order aku tu sebab ahad tu dia ada game. Yang tukang masak tu bini dia. Bini dia pulak tak reti drive. Kalau aku nak pi amik sendiri order aku tu memang tak la sebab dah sah-sah aku sibuk nak prepare apa yang patut kat rumah kann..huhu

Nampaknya terpaksa la aku masak juga.....agaggagagaaa..

Menu pun nak kena revise balik. Maksudnya menu utama laa..mungkin nasi ayam kot. Tak pun nasi ayam penyet. Tu jela yang terlintas buat masa sekarang ni.

Fuhh..

Esok pulak ada audit DCA pulak...adui seksa nak tunggu audit ni habis taw..Khamis and Jumaat aku kena gi training pulak kat area KLIA ni juga. Jadi minggu ni adalah minggu yang agak bizi la yee. Tapi tetap eksited nak tunggu hari ahad...hahaha..



Wassalam, EnaMokhtar

Monday, 8 October 2012

Teringin nak tukar rupa belog....

Assalamualaikum w.b.t


Tadi jalan-jalan jap kat belog Jia. Kreatif betul budak tu design belog orang. Kalau la aku pun pandai macam dia dah lama aku BERTUKAR!!!... hahahaaa..bukan aku la..belog aku ni haaa..

Tapi......

Sebab aku tak pandai. Jadi duduk la ko kat situ diam-diam ye ena. Akak nak edit-edit ni tak pandai. Lagi la kena guna fotoshop ke hapa ntah nama nye tu. Memang akak buta dik. Tapi kalau ada yang baik hati nak tolong edit secara free, akak sukaaaa...kehkeh..*kelip-kelip mata.*


Lagipun aku ni jenis yang suka simple-simple je. Kalau kata nak guna application yang sedia ada dalam blogger ni akak reti laa..haha..yelar nak update sehari sekali pun payah inikan pula nak suruh aku ngadap PC sehari suntuk buat edit-edit ni. Memang juling mata akak..agagagaaa...

Uikss...jap lagi sambung balik..nak gi makan jap..daaaa...:)



 Wassalam, EnaMokhtar

Pagi isnin yang indah..

Assalamualaikum w.b.t

Good morning semua!!

Fuh, pagi-pagi isnin ni rasa semangat lain macam nak keje laa. Esok ada audit SIRIM. Rabu pulak ada audit dari DCA. Jadi harini semangat nak settlekan semua kerja-kerja yang pending dari last week. Termasuk kerja budak-budak shift ari sabtu and ahad. Iye, mana kerja-kerja budak-budak shift pada waktu weekend memang aku kena buat setiap hari isnin. Nasib la tengok kalau dorang rajin turun site buat maintenance, isnin tu memang banyak la work order aku kena buat..huhu.. aku duduk jaga bahagian system SAP. Sapa kerja kat GLC tau la menatang apa SAP tu. Tapi rasanya gov pun ada pakai kot. agaknya laaa...aku tak pasti....kehkeh

Sepanjang pagi ni hujan je kat Nilai ni...sejuuukkkkk..tapi sebab semangat punyer pasal. Pagi-pagi lagi aku dah bangun..Solat subuh. Then siapkan ape yang patut. Sempat lagi basuh baju..hehe..alah bukan susah punnn..campak-campak je masuk dalam mesin. Tit tot tit tot...tekan button mesin. Letak sabun..pastu tinggal. Kebetulan harini hubby kerja petang jadi tinggal kat dia la yang sidai nanti agagagaaa...

Ok.

Perut dah kenyang. Harini breakfast nasi goreng+mihun goreng. Tapaw kat kantin jeee. Pasni nak sambung buat kerja pulak. Nanti kalau dah settle semua kerja kita update cerita lain pulak yeee...

Selamat bekerja semua. Nah amik pic Hana ni main masak-masak dalam kereta. Gegirl sungguh la budak nih!!



Wassalam, EnaMokhtar

Friday, 5 October 2012

Ciskek

Assalamualaikum w.b.t


Dah banyak kali juga aku buat ciskek ni sebeno nyee..Siap dapat tempahan lagi. Tadi pun ada akak kat opish aku ni nak order lagi ciskek untuk besday husband dia tapi aku terpaksa tolak. Sebelum ni dia ada order untuk makan saja-saja. Balik rumah berebut makan dengan anak and husband dia. Tu yang nak order lagi tuuu..

Aku tolak baik-baik pasal oven dah kena sorok dengan hubby sebab baking membaking adalah dilarang keras sehingga la lepas abes pantang nanti. Tapi kalau baking untuk makan sendiri takpe katenyee..huhu..sebagai isteri yang taat (ehem) aku menurut perintah jela..Karang kalau aku mengadu sakit kaki gara-gara nak siapkan tempahan orang kang paling tidak hubby la yang kena jadi tukang urut. Tu yang dia malas kot..nak urut bini...hahaha...

Tapi siyes hubby kalau urut memang sedap weii..terasa urat-urat aku ni lega yang amat bila lepas kena urut dengan dia. Mula-mula tu memang la keras kejung tangan dia. Tapi bila dah selalu sangat bini mintak urut, last-last makin terer plak teknik urutan dia tu..akakakaa..korang jangan pikir yang bukan-bukan pulak. Tapi ok ape dah halal kan..lagi Syok..kahkahkah..

Ok. Setop..ekekekeeee...

Tapi kan Hana pun dah pandai mintak urut dengan hubby tawww. Siap tunjuk lagi anggota mana yang sakit. Kengkonon laaaa...padahal die jeles tengok aku kena urut dengan ayahnya tu haaa...agaggaaaa...


 ciskek blueberry..keliling agak garing sikit tu yang kekuningan. Tapi takpela sebab nak makan sendiri kan..jadi dimaafkan..kehkeh...


1 slice untuk aku..
 
 1 slice untuk hubby

Lepas tu aku tanya hubby sedap ke tak ciskek yang aku buat ni.. Sebab sebelum-sebelum ni aku guna resipi lain tapi yang ni aku ada olah sikit laaa...

Masa tu hubby baru lepas makan 1 slice dia kata "Abg belum dapat absorb la rase tu dalam mulut. So tak boleh nak bagi komen. Tapi balance dalam peti ais tu abg dah chop semua taw jangan makan pulak.." sambil sengih-sengih..hahaha..

Hamboi dieee....

So, aku faham la yang hubby aku suka sangat sampai tak bagi aku makan balance ciskek tu haa. Aku lagi suka sebab ada orang yang nak makan kan. Lagipun ape-ape yang kita masak kalau hubby suka kita pun senang hati kannnnn..betul takkk...??

Resipi mudah le sesangat. Nah amik. Nanti buat tawww...pastu bagi kat aku sikit yeaa....ekekeke

Resipi krdt to kak ana suzana..thanks kak..

Mula-mula sekali panaskan oven yee..180c..

Loyang aku pakai spring foam saiz 7' . Ngam2 la cantik tak tebal and tak nipis sangat. Tapi kalau takde korang belasah jelar loyang 8' ke 9' pun boleh..kata nak makan sendiri kaaannn...kalau takde spring foam jangan pulak meroyan mintak laki belikan. Boleh je nak pakai loyang biasa. Janji korang sapu butter dulu. Takpun lapik dengan bake paper. Kalau takde jugak lapik dengan kertas A4 pun bolehhh...tu paling miskin laa..kehkehkeh..

Bahan2 Base:

1 paket oreo..(buang krim..kalau tak buang pun xpe..tapi aku letak lebih sebab nak bagi oreo tu nampak tebal sikit..ikut suka korang k..)
1/4 butter yang telah dicairkan 
*gaul dua2 bahan ni pastu masukkan dlm spring foam (sapu butter dekat keliling dan base loyang tu dulu yee..)..lepas tu rata-ratakan la sampai mampat. Aku pakai gelas je. Henyak kasi mampat betul-betul. Dah siap simpan dalam peti sejuk jap.

Bahan2 Cheese:

1- 2 cwn/500g cream cheese..(aku letak lebih sikit dlm 600g gitu) 
2-1/2 cwn gula halus/kastor (janji gula..jangan korang letak gula merah pulak!!)
3-1/2 sudu esen vanila
4- 1/2 cw sour cream (aku ganti dengan yogurt asli..kat giant melambak...hehe)
5- 2 biji telor...(aku belasah je saiznyee.)
6- Filling Blueberry..(beli kat kedai bakery..1 bekas tu dalam rm4.50 jee..)

**Pastikan cheese cream tu dalam suhu bilik ye sebab senang korang nk pukul nanti.

Cara2:
1- Pukul cream cheese kasi hancur dulu..pastu masukkn gula+esen. Pukul dengan kelajuan sederhana je..sampai sebati ok..

2- Masukan sour cream/ yogurt asli..pukul sebati.

3- Masuk pulak telur sebiji demi pukul jap..pastu masuk lagi sebiji..pukul lagi sampai sebati..

4- Masukan pulak filling blueberry dalam 2 3 sudu makan mcm tu..ikut suka korang nak letak banyak mana..pastu gaul dengan sudu je kasi sebati gitu..

5- Bila dah siap masukan adunan cheese ni ke dalam base oreo tadi..

6-Bakar dalam oven suhu 170c-150c selama 45-50min bergantung jenis oven korang la..Pandai-pandai adjust yee..

Tips nak dapatkn ciskek yang cantik:

1- Jangan pukul terlalu lama. Pukul biar sampai sebati je cukup. Nanti tekstur ciskek tu bila dipotong nampak cantik jeee..takde lobang2..tapi aku kadang2 overbeat juga..kahkah..pandai2 korang la yee..
 
2- Bakar cara steam bake taw..caranya korang letak spring foam tadi tu dalam satu loyang besar yang dah diisi dengan air panas...Kalau nak selamat balut la loyang spring foam tu dengan aluminium foil..jadi air takan masuk dalam adunan cheese cake tuu..tak paham? pi google yeaaa...

3- Letak rak paling bawah sekali

4- 45min pertama guna api atas bawah..

5- lepas tu baru guna api bawah je. Sebab taknak bagi permukaan kek hangus..

6- Jangan gatal tangan buka pintu oven tu banyak kali ye..biar je dia buat kerja sampai kek korang masak..yang penting suhu kena betul. Kalau tak smpi 45min pertama permukaan kek tu macam dah kuning sikit..slowkan la sikit suhu..sebab panas sangat..tu yang permukaan jadi kuning padahal dalam belum masak..hati2 k...

7-Lepas masak, buka pintu oven sikit. Jangan keluarkan dari oven lagi. Tunggu la dalm 1 atau 2 jam baru keluarkan..Kang kalau korang keluarkan masa panas2 tu kompom kek korang akan turun mendadak punye laaa sebab aku dah pernah kena..kes tak menyabar la ni kan...hahaa

8-Agak-agak bila dah sejuk tu baru keluarkn dari oven then sapulah filling blueberry tu atas kek. Simpan dalam peti sejuk dulu dalam 2 3 jam supaya tekstur kek padat dan bila makan sejuk2 tu kan terasa cairrrrr dalam mulut. Tapi kalau korang jenis tak menyabor nak mencekik boleh je nak makan terus. Takde sapa nak mrah pun nyeeee...ekekeke..

9-Masa nak potong tu, celup pisau dalam air panas lepas tu lap dengan kain. Then baru potong hasilnya nanti kek tu potongnya cantik tak melekat-lekat la..

Ok selamat mencuba yee..kalau ada sebarang pertanyaan boleh la korang pergi ke kaunter pertanyaan ok?? agaagagaa....:P


Wassalam, EnaMokhtar

Thursday, 4 October 2012

Supplement untuk Hana

Assalamualaikum w.b.t

Sejak Hana umur setahun lagi aku dah bagi makan supplement. Tapi on off la. Almaklum la bila hantar anak ke nursery ni. Risiko mendapat penyakit jangkitan macam selsema dan batuk memang senang nak dapat. Jadi supplement perlu untuk membantu sistem pertahanan badan kanak-kanak.

Walaupun masa tu Hana masih menyusu badan, tapi bagi aku tak salah kalau nak bagi supplement asalkan sesuai dengan usia dia. So,masa first time tu aku start bagi scott's dulu la. Bagi dalam 15ml sehari. Means aku bagi 5ml setiap 3 kali setiap hari. Mula-mula tu dia bluek bluek kan juga la. Sebab bagi macam makan ubat. Dalam picagari gitu. Tapi lama-lama dia ok. Siap mintak lagi ada la.


Bagus anak ibu..tak melawan..kehkeh..



 Scott's perisa oren..sedap!! **pic kdt to google


Baru-baru ni ayah dia ada belikan pulak scott's tapi dalam bentuk gula-gula jely. Halal ye. Jangan risau..hehe Sehari hanya boleh bagi 2 biji je. Tapi kadang aku terlebih bagi jugak. Ni kes bila dia buat perangai nak pujuk punya pasal. Kita bagi la umpan sikit.....agagagaaa...

Sedap juga..yang ni pun aku tumpang makan jugak..haha


 Tak sempat balik rumah dah dibukanyaa..hai la anak..


 Haaa...yang ni pun aku bagi juga start umur dia dalam setahun lebey la gitu..PATI DELIMA GULSAN DARI TURKI...**pic kdt to google


 Banyak khasiatnya nih..tinggi dengan antioksidan dan vitamin c semulajadi. takde campuran dengan pengawet..100% dari perahan delima.

Pati delima tu cara makan dia boleh kalau nak campur dengan air macam kordial tu haaa...tapi biasa aku amik sesudu terus telan pekat-pekat macam tu lepas tu baru minum air. Mula-mula memang akan rasa masam menyegat. Tapi bila dah masuk tekak je kan rasa sedap sangat. Masam-masam yang sedap la. 

Haritu masa aku selsema aku makan pati delima ni 3 sudu dalam 1 hari. Terus hilang selsema aku. Kira pati delima ni bagus la Kaya dengan vitamin C tau..Ibu-ibu mengandung pun elok makan ni. Yelar delima kan makanan sunnah. Masa nak telan tu jangan lupa baca Bissmillah and selawat 3 kali. Niat nak sihat tubuh badan sebab nak beribadah laa kan..

Hana pun masa first time aku bagi, berkeriat keriut muka dia. Tapi dah lama-lama dah jadi sedap la pulak. Siap cakap "Ibu..nak lagi!!"..ekekekek...Mula-mula tu aku try bagi sehari 3ml je nak tengok badan dia boleh tahan ke tak. Takut juga kalau masam sangat kena cirit birit pulak kan. Tapi Alhamdulillah takde. Start dari situ baru aku tambah sikit..3ml jadi 2 kali sehari. Pun dia ok. Takde tindak balas yang negatif means badan dia rasi la dengan pati delima tu. Sampai sekarang pun aku still bagi die. 

Cuma....

Lately ni die macam kurang selera makan. Semua supplement diatas dia tak nak. Tak tau kenapa. Maybe sebab nak beralih tahun kot. Tu yang macam kurang selera makan...sian anak ibu.. Takpe balik ni ibu buat bihun singapore la yeee..harap-harap anak ibu makan la banyak sikit. Sebab susu pun minum tak habis. Selalu kalau aku buat 240ml tu laju je dia sedut. Tapi sejak dua menjak ni, nak habeskan 180ml pun susah. Suap nasi pun dia tak nak. Semalam aku buat spegeti kegemaran dia pun dimuntahkan balik..kenapala anak ibu nii...

Harap takde pape la..anak ibu strong girl kannnn...sayang diaaaa...


Wassalam, EnaMokhtar

Excited+Nebesss

Assalamualaikum w.b.t

14/10/12....iye Hana Humaira kesayangan ibu dan ayah nak masuk 2 tahun dahhhh...cepat nye besar anak ibu yee..huhu...

Plan asal ingat nak buat makan-makan la sikit untuk sambut besday dia nanti. Tapi aku lebey suka kalau mention kenduri kesyukuran Hana sempena 2 tahun. Bunyi macam islamik la sikit kan...Lagipun aku memang buat sekali dengan kenduri tahlil arwah atok and nenek yang dah meninggal. Sebab lately aku selalu mimpi pasal dorang. Mimpi yang elok. Alhamdulillah. Dah alang-alang aku nak buat makan-makan Hana. Sekalikan la hadiah untuk mereka-mereka yang telah tiada. Rindu nye dengan arwah atuk belah mak aku sebab dia baik. Walaupun garang...hmmmm

Ada lagi lebey kurang 9 hari je lagi. Eksited sangat tapi dalam masa yang sama nebes takut ada yang terkurang sana sini. So far persediaan dah hampir 60%. Takdela deko-deko bagai buat simple-simple je. Jajan semua dah siap beli. Beli yang biasa-biasa je pun nyeeee...akakakaa..

Bab makanan aku order je sebab memang tak la aku nak masak-masak ni kan. Kalau ikut hati memang aku nak masak. Tapi kalau ikut badan aku pikir lapanploh kali dulu laaaa baru masak...ekekeke...tak larat nak masak sensorg kat dapur nun haaa...dapur dah la cinonet jek. Mak aku memang dah offer diri nak masak-masak ni kan. Tapi aku taknak la menyusahkan sesiapa. Sendiri punya majlis, sendiri kena settle.

Abah aku pulak offer nak sponsor sate..wahhhh...Alhamdulillah..murah rezeki abah aku..kehkeh..pucut dicita ulam mendatang. Jemputan pun tak la ramai mana. Maximum aku budget dalam 50org je. Tetamu untuk orang-orang terdekat je. Kang kalau jemput yang jauh-jauh kalau tak dapat datang buat rugi je kann..Jadi kita rapatkan yang mana terdekat la..senang...Lagipun buat kecik-kecik je..nak panggil ramai-ramai rumah aku kecikkkk..maluuuu nanti ada yang tak dapat tempat duduk..kehkehkeh..

Adik badik aku semua aku jemput sebab nak buat kenduri tahlil sekali kaannn..

Ermmm..pastu makanan pulak aku tak yah nak pikir dah sebab semua dah siap order tinggal nak tunggu hari majlis berlangsung tu je nanti. Harap-harap Allah permudahkan segala urusan aku..Ameeennnnn...

Goodies pun dah siap beli. Takde nak tempah-tempah bagai beli yang dah siap je pun. Ala beli pun tak banyak. Untuk kanak-kanak je pun. Dalam 25 beg je punn. Orang tua tak perlu. Kalau nak jugak tunggu aku buat kenduri kawin Hana pulak nanti yeee...ekekekekeee...

Okeh.

Semoga majlis tu nanti berjalan dengan lancar. Tapi biasa la kan kalau fisrt time nak buat majlis "besar" ni. Mesti ada terkurang sana sini. So, aku redha jela...Yang paling penting masa majlis tu nanti Hana sihat dan cergas. Biar la die happy sikit sebab ramai orang datang nak raikan dia nanti..


Menung ape tu sayang ibu...
   

 Wassalam, EnaMokhtar

Wednesday, 3 October 2012

Check up 18 weeks.....

Assalamualaikum w.b.t

Sebeno nye..patut check up pada 26/9 tapi extend sebab terlupa daaa...aku gi 28hb..nasib tak kena marah dengan doktor...huhu..

Setakat ni semua nya ok..normal...tekanan darah 100/70..sihat la tu maknanya...berat naik ye...54.7kg...last month 53kg..macam banyak je naik nya tu...dalam tak sihat pun berat boleh naik yee...hehehheee..

Lain-lain perkembangan semua ok..masa scan tu gender belum boleh nampak..kecik lagi kata doktor...bukan apa akak excited la nak tau gender baby dalam perut nih..berdebar rasa masa doktor scan tu taww...last-last doktor kata belum boleh nampak...akakakka..kiciwa akak...

Kaki dan tangan pun dah boleh nampak...siap bergerak- gerak lagi...macam tau-tau je ibu datang nak tengok die yee...bagus anak ibu...tak sabar nak tunggu awak lahir..nanti boleh main dengan kak Long..kesian Kak Long main bebear sensorang siap main suap-suap makan lagi..ekekekeke..

Ok...

Next check up  28hb Oct....nanti aku update lagi pasal perkembangan adik baby yee...:)


Wassalam, EnaMokhtar

Al-kisahnya......

Assalamualaikum w.b.t

Alhamdulillah...kesihatan dan masa semakin mengizinkan untuk update blog harini.. sepanjang belog terbiar ni banyak yang berlaku..almaklum la mak buyong tengah mabuk2..kesihatan pun onn off jelar..mc je memanjang..bila nak masuk keje balik memang mood jauh nun kat seberang nak ngadap PC...apetah lagi nak menaip berjela-jela..

Ok.

Masa besday aku aritu pun memang takde sambut apa-apa pun..Mula-mula tu memang Hubby kata nak kuar dinner special la sket..TAPIIIII...balik je dari keje petang 24/9 tu aku memang terlantar depan Tv...tertidur...mood nak keluar pun terbang melayang-layang...sakit kepala plus bersin non stop...sekali bersin adalah 5 6 kali kot..huhu...idung ni kalau boleh ditanggal pastu buat overhaul memang aku dah buat dah tapi memang tak la kannn..ekekeke...

Oleh itu dinner special ditangguhkan sehingga keadaan mengizinkan..lepas aku dah sihat, si Hana pulak batuk-batuk+selsema...sebeno nya dia yang selsema dulu...tapi macam onn off  la kan..pastu baru aku pulak yang kena selsema..minah tu batuk+selsema pun aktif kemain lagi..tak larat aku nak layan...huhu...tapi lepas aku sihat jeeee...dia pulak kena batuk-batuk+selsema teruk...jadi...tangguh lagi dinner special sampai la sekarang memang takde celebrate pape pun...kek pun tak beli..sebab aku macam tak lalu nak makan sangat laa..

Cuma...

Dapatla ciuman besday malam 24/9 tu lepas tu adalah sepanjang minggu tu banyak kali wish besday dari Hubby tercinta...hehe..tengah baring depan tv hubby wish...tengah bancuh milo kat dapur pun hubby wish lagi..bestttt....macam tu pun dah cukup..bila usia dah meningkat ni aku macam tak kisah sangat la nak sambut besday sendiri ni...kalau dulu sebelum kawin kira zaman cintan cintun dulu la kann....sebulan sebelum besday aku hubby dah tanye nak hadiah ape...kakakaka...lepas tu plan la nak dinner kat tempat special...haha..coklat dengan bunga memang dah selalu dapat la kannn....:)

Tapi..

Sekarang ni macam tak penting sangat la semua tu..dapat wish dari Hubby pun dah suka sangat..sangat..sangat..mungkin ginilah perasaan bila orang dah kawin dan dah ada anak..kepentingan diri sendiri tolak tepi..yang penting anak dan suami duduk carta tertinggi...keperluan dorang paling diutamakan...

Ok...

Untuk menghilangkan rindu korang kat tuan punyer belog..ekekke...meh la aku tempek pic raya aritu ye...ekekekek...jangan mare haaa...cerita raya pun aku hutang lagi ni..mungkin dah takde kot cerita pasal raya...ekeke..lagi sekali jangan mare haaaa...

Nah !!


 Amacam? hilang dah rindu tu??? lariikkkkk...ekekekeee...


Wassalam, EnaMokhtar

wordless wednesday#01

Assalamualaikum w.b.t

First time nak buat wordless wednesday neh...layan jelar gambo budak bambam ni ehh...heeee..




Wassalam, EnaMokhtar

Monday, 24 September 2012

28yrs old?? Alhamdulillah......:)

Assalamualaikum w.b.t

24.09.2012....yeah...its my birthday today.....dah 28 tahun umur aku...muda lagi kot...kira kalau belum masuk 30 tu muda lagi la kann...hehe...

Dah lama tak post entry...kesihatan yang tak berapa nak ok...demam on off...ni pun tengah menghadap selsema...bersin dari pagi tak sudah..tisu pun dah banyak yang terkorban hari ni..kukuii...tolong doakan saya cepat sihat yee...

Anyway harini huby kata nak belanja makan spesel skit....nanti kita upload la story pasal tu nanti ye...tu pun rase nya aku malas nak keluar mana-mana malam ni..rasa nak baring je ni haaa..badan tengah tak sedap kan..tapi dah orang nak belanja kan...kalau tolak nanti kata sombong pulak..kahkah..pape pun nanti kalau jadi la keluar malam ni aku share la story dengan korang yekkk...

Nak cerita pasal kejayaan sepanjang usia 28tahun ni pun banyakakkk sangat....banyak perubahan yang positif dalam hidup aku ni ...yang negatif pun ada jugak...tapi nak cerita macam takde mood laaa...

Esok kalau aku ada masa panjanagggg...aku share la ape yang patut ok??

Sape yang celebrate birthday harini, aku ucapkan selamat hari jadi yeee...semoga hidup diberkati dunia dan akhirat...ameennnn...:)

Wassalam, EnaMokhtar

Thursday, 30 August 2012

esok cuti merdeka!!

Assalamualaikum w.b.t

Cuti lagik ...ingat esok aku nak buat mee kari kasi jamu budak-budak opis shift En.Saiful. Esok dorang kena keje pagi...jadi tengah hari tu lepas solat jumaat boleh la dorang lari jap datang rumah aku untuk makan. Tapi tak tau la jadi ke tak..perancangannya begitu la...dan memandangkan mee kari menu paling senang, tu jelar menu yang terfikir setakat ini..haha..nak masak nasi berlauk memang tak la kan...akak masak sorang tak larat nak masak banyak2..takdela banyak mana pun...untuk 7 orang makan je pun...tapi mee kari ok la kot...korang ada idea lain ke? kalau ada menu yang simple2 tapi best boleh la komen yeee...

Sabtu ni plak aku dah set dengan geng2 gosip aku kat opish sebelah nak datang beraya rumah dorang semua. Sesapa yang dok area kawasan nilai ke, kawasan salak tinggi ke, boleh la roger nanti aku singgah rumah korang pulak kan,kan,kan....huhuu...yelar nama pun raya...masa ni la kita nak berkenal kenalan antara satu sama lain..kan,kan,kan...kuikuikuiii....

Nama je cuti merdeka tapi dalam hati sikit pun tak ada semangat kemerdekaan. Hape punyer rakyat la aku ni. Bukan ape, perasaan nak menyambut raya tu lebih dari nak menyambut merdeka. Kat jalan raya pun aku tengok takde gantung bendera pun. Kalau dulu,masuk je bulan ogos macam2 jenis perhiasan kat kereta boleh tengok kat jalan raya. ada yang letak bendera gedabak kat bonet depan...lepas tu letak bendera yang kecik kecik tu kat atas bumbung kereta. Meriah sangat.

Tu tak kira dengan macam-macam peraduan yang kompeni-kompeni besar anjurkan. Hadiah pulak ratus-ratus ribu..Ingat tak dulu Petronas ada buat peraduan stiker yang tampal kat kereta tu? Kena isi minyak dalam rm20 gitula..sapa yang spotted secara rawak dia dapat hadiah wang tunai. Tu yang paling aku ingat la..sebab Saiful pun tampal kat cermin belakang kereta Kancil die..haha. Lepas tu iklan merdeka pulak macam2 kat tv...tapi sekarang ni rasanya iklan drama raya memanjang kat tv tu haaa..tu belum kira yang astro ulang tayang lagi tuu..

Lagi satu slogan merdeka tahun ni tak mencerminkan kemerdekaan langsung!! janji ditepati? huhu...maaf la kalau ada yang terasa kan... tapi pendapat aku sebagai rakyat Malaysia macam tak kena la dengan kemerdekaan Malaysia yang bebas dari jajahan negara luar selama 55 tahun ni..buat la slogan yang ala-ala patriotik sikit kannn..tahun-tahun lepas slogan semua best..tahun je ni macam ehhh..lari jauh laa..ni pendapat aku yee...abaikan je kalau ada yang tak setuju....ok? :)

Apa-apa pun aku nak ucap juga  :

SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN YANG KE 55 TAHUN.. 

semoga Malaysia lebih makmur dan ekonomi rakyat semakin meningkat dan semoga rakyat malaysia terhindar dari segala becana dan malapetaka macam kat negara-negara luar tu..dan sama-sama la kita berdoa supaya maksiat yang semakin berleluasa sekarang ni terhindar jauh dari bumi Malaysia..takut bila memikirkan yang sebenarnya kita masih dijajah dengan pengaruh negara luar. Yang tengah hit sekarang ni hiburan yang menjolok mata dari korea..

Tepuk dada tanya iman!! :) peace!!


Wassalam, EnaMokhtar

Check up 13weeks

Assalamualaikum w.b.t

Kite skip cerita pasal raya yeeee......:)

Sepatutnya 26/8 kena buat tapi aku datang 27/8 hari isnin. Biasala check up kat Klinik Sariah Nilai. Sebab ape aku tak check up kat KK? sebab...takde sebab kot..haha..kali ni malas pulak nak gi check up kat KK. Nanti bila aku dah terbuka pintu hati nak buat kat KK aku register la ye dak? ikut suka hati aku laa..huhu..

So far Alhamdulillah...perkembangan memberangsangkan..berat naik setengah kilo je sepanjang sebulan..berat sebelum preggy adalah 52kg. Berat last month 52.5kg. Terbaru dapat 53 kg..ok la tu dari tak naik langsung..itu doktor yang cakap la kan..nak diikutkan masa Hana dulu berat masa sebelum bersalin adalah 61kg..tapi aku berjaya juga turun samapi 50kg masa pantang. Lepas tu paling berat aku pernah naik 55kg itu pun melantak kemain lagi sebab selera makan meluap luap tak tahu sebab apa...haha. syukur sebab aku ni jenis yang senang nak naik dan senang nak turun.

Masa check up tu pun aku mengadu dengan Doktor yang aku alahan teruk lepas tu sakit kat sini sakitkat situ...kuikui..lepas tu terus dapat mc..hahahaa...aku tak minta pun tapi memang pagi tu aku rasa meloya semacam. Masa tengah tunggu turn tu..alahai tekak ni kalau tadah baldi dah muntah kot..tu pun aku tahan je..dengan kepala berdenyut-denyut..huhu..

Tekanan darah normal. 100/70..next check up 27/9...kita tengok jela kondisi aku masa tu macam mana. Harap-harap sihat wal'afiat. Lepas tu kan yang paling aku tak sabar adalah nak tahu gender baby. Dah 3 4 orang kata anak lelaki kot. Sebab aku mabuk teruk..muka pun alaahai selekeh semacam. Tapi aku tak heran dengan kata-kata orang semua tu. Yang penting masa scan nanti kite eksited nak tahu...gerangan jantina kat dalam rahim ni haaa... tepat ke tak tepat ke...yang penting tawakal jelar...janji anak sihat dan cukup sifat..lelaki ke perempuan ke kami redha je....:)

ok breifing nak start kang sambung membebel balik k...story pasal raya plak..kikiiikiki...


Wassalam, EnaMokhtar

Wednesday, 29 August 2012

Hari Raya pertama kat rumah Mil-Alor setar

Assalamualaikum w.b.t

Jauh perjalanan luas mata memandang..tu aku la yang jadi penumpang tapi kahsian En.Saiful drive dari Nilai ke Alor Setar sampai menguap-guap..kitorang gerak dari nilai Hari Khamis dalam pukul 1 lebih gitu. Sampai Alor Setar pukul 9malam...sekejap kaaannnnnn...aku yang duduk kat belakang dengan budak kecil tu sampai tak tahu nak buat ape...terasa lama betul duduk dalam kereta. Kesian si Hana boring la tu duduk dalam kereta lama sangat. Kejap lompat kat seat depan..agak2 dah boring lompat balik seat belakang..huhu..aku tengok pun naik pening taw..

Perjalanan jadi lama sebab jem..jem bukan sebab orang berebut nak balik kampung tapi sebab eksiden..sepanjang jalan tu adalah 4 ke 5 tempat yang jem..elok je melepasi tempat eksiden terus eh..eh...clear pulak jalan...haha..gitula kan rakyat Malaysia..syok kot tengok orang eksiden..tak paham aku..

Kami berbuka puasa kat tepi jalan lepas tol juru..buka pun makan kfc je..janji lepas minum air sudah..lepas je berbuka terus dapat balik tenaga sampai En.Saiful speed gila..sambil-sambil tu memang kena ceramah la dengan aku sebab bawak laju kann..ingat awak tu bujang lagi keee..????haha..

Alhamdulillah selamat sampai kg Mergong Alor Setar pukul 9 lebih...dapat la sambutan hangat dari mertua sebab kitorang family last yang sampai kampung..huhu..

ok setel cerita pasal perjalanan nak balik kampung..gambo nan ado sebab bateri handphone ujung-ujung nyawa je..kamera pulak dalam bonet jadi rakam dalam otak jelarr...kikiki..ok,nanti kita cerita pasal raya pulak k..tata titi titu...:)


Wassalam, EnaMokhtar

kisah basi: iftar di pullman putrajaya

Assalamualaikum w.b.t

Nak juga story kat sini...haha.. bukan ape bila tengok bangunan Pullman yang kemain tersergam indah tu kan rasa macam jakun kejap. Almaklumla akak ni orang kampung jeee..bila dapat berbuka puasa atas tajaan tu yang macam syok...hahaahaha..korang layan jelar peel mak buyung ni yee..

Iftar adalah atas jemputan dari gabungan kontraktor-kontraktor terbesar Malaysia Airports. Siape? rahsia. Ala kalau aku cakap pun korang bukan kenal. Yang kenal tu buat-buat tak kenal sudahhh..kakaka..

Aku ni kan kerani cabuk je...jadi kalau dapat jemputan macam ni, rasa macam dihargai la kan.. Mula2 masa dapat invitation dari engineer aku tu rasa macam taknak pegi sebab Hana takda orang nak jaga. Tapi bila Engineer aku cakap "bawak je la Hana tu nanti saya uruskan la die punyer invitation dont worry okey." aku macam iye je mamat nih..iye la masa aku survey rege 1 kepala rm100 kauu..kanak2 plak dalam rm70 ke rm50 macam tu la....telan air liur aku tengok rege die..Nak pergi sendiri memang tak la kan.. sebab bagi aku, bab rege tak kisah sangat tapi macam tak berbaloi nak habiskan makanan yang berharga rm100 tu..memang ko takan termakan punyer laaaa...Jadi dari membazir baik amik pakej yang bawah rm50 atau bawah rm30. Takde la ralat sangat kalau makan tak habis kannn...

Jadi setelah berbincang dengan En.Saiful, aku pun decide pergi juga la join iftar kat Pullman tu haaa...Anyway En.Saiful pun dapat gak invitation tu memandangkan dia pun sama department dengan aku..Untung la kan kerja 1 opish nih...hahaha..

So,berangkatla kami 3 beranak ke Pullman Putrajaya tu haaa..nah!! layanla gambo-gambo ni yeee...:)


 kitorang sampai dalam pukul 6.30 gitu jadi bawak Hana jalan-jalan kat jeti dulu..

 
Masa ni kemain semangat aku dengan En.Saiful suruh die lompat..haha berjaya juga snap!!

 Antara budak-budak opish yang join sama...

 Belum azan lagi nih..memasing dah amik makanan..penuh meja..yang jadi rebutan ofkos la kambing bakar. Tapi sebab minggu tu En.Saiful baru je buatkan aku kambing bakar..jadi aku macam tak heran sangat la..tengok pun jeling-jeling je kambing tuu..En.Saiful buat lagi sedap!! walaupun bakar dalam oven jee...gigih die buatkan untuk isteri yang tengah mengidam..airtangan suami la katakan..awww...la u yayang..

 Masa ni Hana behave sangat...tapi lepas je aku solat maghrib abes satu restoran tu die nak jelajah. Penat akak nak kejar taw..huhu

 Ni dah tahap penat nak kejar..kita kasik dia main moto plak..mmg ada park kat taman area situ khas untuk bdk2 main...

 Main la sampai lebam ye naakkk...

Overall food kat Pullman memang la banyak..dengan desert yang pelbagai...dengan air yang bermacam warna..rasanya sama macam kat tempat lain kot. Yang jadi mahal tu sebab tempat die sendiri la ofkos kan..

Fasilitis memang terbaik...5 star Hotel la katakan...bilik air memang super cantik dan bersih..surau pulak sangat la selesa sebab tempat amik wuduk dalam surau tu sendiri.. Tak macam kat Concorde klia..tempat wuduk kat luar..dah leceh kena amik wuduk kat toilet la pulak..tak selesa laa..

Selain pemandangan yang cantik waktu malam sebab bersebelahan dengan tasik nampak romantik gituu... Bangunan die sendiri pun dah nampak sangat la cantik..dengan ukiran-ukiran macam rumah kampung tu sangat berseni..so far puas hati la..tempat makan pun selesa..tapi nasihat aku kalau nak berbuka puasa tu carila tempat yang sesuai dengan kemampuan kita bukan ape, kalau kata kena bayar rm100 untuk 100 ke 200 jenis makanan, tak kan mampu la kita nak abeskan dalam tempoh 2 ke 3 jam melainkan korang memang jenis melantak punyer..haha..

Jadi tepuk dada tanya poket okeh!! bagi aku lagi selesa la berbuka kat rumah bukan ape, lepas makan boleh terus solat pastu rilek-rilek depan tv..kalau buka kat luar aku bayangkan yang aku dan En.Saiful kena main kejar-kejar je...haahaa..pernah sekali En.Saiful tanya aku nak makan ape berbuka sebab aku tak larat nak masak..so,aku pun bagi la suggestion ajak die buka kat thai steamboat kat Giant Nilai tu haa...1 kepala dalam rm25 gitu la...budak-budak free ikut ketinggian..tekak aku pun masa tu teringin nak makan sup-sup ni kan..Tapi lepas tu bila terkenangkan Hana terus cancel sebab takut..steamboat tu kan pakai periuk panas2 kan..takut aku kang tak pasal-pasal anak aku yang jadi steamboat dalam sup tu kang..jadi lupakan dulu nak makan steamboat yee...

Rasanya dalam bulan ramadhan lepas berapa kali jela aku masuk dapur..yang lelain order kat restauran pastu dapat jemputan vvip makan berbuka kat rumah kak ipar tercinta..haha...kelas kan??
 

Wassalam, EnaMokhtar