TERIMA KASIH KEPADA PENGIKUT

Monday 29 April 2013

Red Snapper cheesymilk

Assalamualaikum w.b.t

Ni menu semalam..owh rajin aku masak...dah lama tak main masak-masak yang bebetul punye harini. Selalu tu masak simple-simple jeee...

Ok.

Resepi ni aku main hentam keromo je. Tetiba terlintas nak masak yang ala-ala buttermilk. Tapi sebab takde butter aku tukar pakai cheese lorr...Resipi sesuai untuk tekak yang suka makan benda berkrim atau bercheese. Macam aku laki bini memang la suka makan cheese. Kalau dapt cheese kek lagi la tak hingat doniaaaa...hahaha..


Bahan-bahan semua pakai ape yang ada dalam peti ais. Senang sangat. cuma yang leceh tu ko kena asingkan isi ikan dari tulang baru senang nak makan gitu.

Ok, senang cerita korang tengok jela bahan-bahan berpandukan picture kat bawah ni k..


 Sebelum nak masak kena pastikan dua beradik ni tido dulu..tengok dorang tido ni rasa macam tak caya pulak aku ni ibu ber anak 2..hmmmmm

Aku guna minyak zaitun...1 botol besar ni rege dalam rm20. Kalau botol kecik dalam rm10 jerkk..Ni la minyak yang aku pakai sepanjang masak makanan pantang aritu...


Lepas je bersihkan ikan dan asingkan tulangnye. korang celup la dalam telur yang dah dipukul. Aku guna sebiji je untuk 10 ketul isi ikan merah.

 Lepas tu celup pulak dalam adunan tepung ni. Bahan-bahan dia 4 sudu makan tepung gandum, garam sikit, kunyit sikit, lada sulah sikit, blackpeper sikit. Aku tak sukat jadi korang agak-agak jelar..kikikiki


Lepas tu goreng laaa..pastikan minyak betul-betul panas supaya ikan tu nanti tak makan minyak banyak.

Dah siap goreng ke tepikan dulu..sedap jugak bila makan macam tu je..cicah dengan sos thai..perghhh..sedap tawww..macam makan udang goreng tepung jeee..


Ni bahan-bahan untuk kuah pulak..1cawan susu cair, daun kari, halia, bawang putih dan keju mozarella..keju ni korang beli la kat kedai bakery murah sikit banding kat tesco atau giant..


Mula-mula tumis bawang putih+halia+daun kari. Agak-agak dah naik bau baru masukan susu. Daun kari sekali dengan batang...hahaaa..


Agak-agak dah mendidih susu tu masukkan pulak keju mozarella..tambah la garam sikit gula sikit. Ikut suka hati korang la nak rasa camne. Agak-agak sedap tu kira ok laaa...hahaaaa..


 Bila kuah dah siap tuangkan atas ikan goreng tadi. Kalau nak gaul dalam kuah pun boleh. Ikut citarasa masing.. Dah siap tu sedap la makan dengan nasi panas-panas. Memang terangkat.



Amaran : lauk ni sesuai untuk orang yang gila cheese yee....kikikiki..selamat mencuba uollsss...




Wassalam,
EnaMokhtar