TERIMA KASIH KEPADA PENGIKUT

Friday 5 October 2012

Ciskek

Assalamualaikum w.b.t


Dah banyak kali juga aku buat ciskek ni sebeno nyee..Siap dapat tempahan lagi. Tadi pun ada akak kat opish aku ni nak order lagi ciskek untuk besday husband dia tapi aku terpaksa tolak. Sebelum ni dia ada order untuk makan saja-saja. Balik rumah berebut makan dengan anak and husband dia. Tu yang nak order lagi tuuu..

Aku tolak baik-baik pasal oven dah kena sorok dengan hubby sebab baking membaking adalah dilarang keras sehingga la lepas abes pantang nanti. Tapi kalau baking untuk makan sendiri takpe katenyee..huhu..sebagai isteri yang taat (ehem) aku menurut perintah jela..Karang kalau aku mengadu sakit kaki gara-gara nak siapkan tempahan orang kang paling tidak hubby la yang kena jadi tukang urut. Tu yang dia malas kot..nak urut bini...hahaha...

Tapi siyes hubby kalau urut memang sedap weii..terasa urat-urat aku ni lega yang amat bila lepas kena urut dengan dia. Mula-mula tu memang la keras kejung tangan dia. Tapi bila dah selalu sangat bini mintak urut, last-last makin terer plak teknik urutan dia tu..akakakaa..korang jangan pikir yang bukan-bukan pulak. Tapi ok ape dah halal kan..lagi Syok..kahkahkah..

Ok. Setop..ekekekeeee...

Tapi kan Hana pun dah pandai mintak urut dengan hubby tawww. Siap tunjuk lagi anggota mana yang sakit. Kengkonon laaaa...padahal die jeles tengok aku kena urut dengan ayahnya tu haaa...agaggaaaa...


 ciskek blueberry..keliling agak garing sikit tu yang kekuningan. Tapi takpela sebab nak makan sendiri kan..jadi dimaafkan..kehkeh...


1 slice untuk aku..
 
 1 slice untuk hubby

Lepas tu aku tanya hubby sedap ke tak ciskek yang aku buat ni.. Sebab sebelum-sebelum ni aku guna resipi lain tapi yang ni aku ada olah sikit laaa...

Masa tu hubby baru lepas makan 1 slice dia kata "Abg belum dapat absorb la rase tu dalam mulut. So tak boleh nak bagi komen. Tapi balance dalam peti ais tu abg dah chop semua taw jangan makan pulak.." sambil sengih-sengih..hahaha..

Hamboi dieee....

So, aku faham la yang hubby aku suka sangat sampai tak bagi aku makan balance ciskek tu haa. Aku lagi suka sebab ada orang yang nak makan kan. Lagipun ape-ape yang kita masak kalau hubby suka kita pun senang hati kannnnn..betul takkk...??

Resipi mudah le sesangat. Nah amik. Nanti buat tawww...pastu bagi kat aku sikit yeaa....ekekeke

Resipi krdt to kak ana suzana..thanks kak..

Mula-mula sekali panaskan oven yee..180c..

Loyang aku pakai spring foam saiz 7' . Ngam2 la cantik tak tebal and tak nipis sangat. Tapi kalau takde korang belasah jelar loyang 8' ke 9' pun boleh..kata nak makan sendiri kaaannn...kalau takde spring foam jangan pulak meroyan mintak laki belikan. Boleh je nak pakai loyang biasa. Janji korang sapu butter dulu. Takpun lapik dengan bake paper. Kalau takde jugak lapik dengan kertas A4 pun bolehhh...tu paling miskin laa..kehkehkeh..

Bahan2 Base:

1 paket oreo..(buang krim..kalau tak buang pun xpe..tapi aku letak lebih sebab nak bagi oreo tu nampak tebal sikit..ikut suka korang k..)
1/4 butter yang telah dicairkan 
*gaul dua2 bahan ni pastu masukkan dlm spring foam (sapu butter dekat keliling dan base loyang tu dulu yee..)..lepas tu rata-ratakan la sampai mampat. Aku pakai gelas je. Henyak kasi mampat betul-betul. Dah siap simpan dalam peti sejuk jap.

Bahan2 Cheese:

1- 2 cwn/500g cream cheese..(aku letak lebih sikit dlm 600g gitu) 
2-1/2 cwn gula halus/kastor (janji gula..jangan korang letak gula merah pulak!!)
3-1/2 sudu esen vanila
4- 1/2 cw sour cream (aku ganti dengan yogurt asli..kat giant melambak...hehe)
5- 2 biji telor...(aku belasah je saiznyee.)
6- Filling Blueberry..(beli kat kedai bakery..1 bekas tu dalam rm4.50 jee..)

**Pastikan cheese cream tu dalam suhu bilik ye sebab senang korang nk pukul nanti.

Cara2:
1- Pukul cream cheese kasi hancur dulu..pastu masukkn gula+esen. Pukul dengan kelajuan sederhana je..sampai sebati ok..

2- Masukan sour cream/ yogurt asli..pukul sebati.

3- Masuk pulak telur sebiji demi pukul jap..pastu masuk lagi sebiji..pukul lagi sampai sebati..

4- Masukan pulak filling blueberry dalam 2 3 sudu makan mcm tu..ikut suka korang nak letak banyak mana..pastu gaul dengan sudu je kasi sebati gitu..

5- Bila dah siap masukan adunan cheese ni ke dalam base oreo tadi..

6-Bakar dalam oven suhu 170c-150c selama 45-50min bergantung jenis oven korang la..Pandai-pandai adjust yee..

Tips nak dapatkn ciskek yang cantik:

1- Jangan pukul terlalu lama. Pukul biar sampai sebati je cukup. Nanti tekstur ciskek tu bila dipotong nampak cantik jeee..takde lobang2..tapi aku kadang2 overbeat juga..kahkah..pandai2 korang la yee..
 
2- Bakar cara steam bake taw..caranya korang letak spring foam tadi tu dalam satu loyang besar yang dah diisi dengan air panas...Kalau nak selamat balut la loyang spring foam tu dengan aluminium foil..jadi air takan masuk dalam adunan cheese cake tuu..tak paham? pi google yeaaa...

3- Letak rak paling bawah sekali

4- 45min pertama guna api atas bawah..

5- lepas tu baru guna api bawah je. Sebab taknak bagi permukaan kek hangus..

6- Jangan gatal tangan buka pintu oven tu banyak kali ye..biar je dia buat kerja sampai kek korang masak..yang penting suhu kena betul. Kalau tak smpi 45min pertama permukaan kek tu macam dah kuning sikit..slowkan la sikit suhu..sebab panas sangat..tu yang permukaan jadi kuning padahal dalam belum masak..hati2 k...

7-Lepas masak, buka pintu oven sikit. Jangan keluarkan dari oven lagi. Tunggu la dalm 1 atau 2 jam baru keluarkan..Kang kalau korang keluarkan masa panas2 tu kompom kek korang akan turun mendadak punye laaa sebab aku dah pernah kena..kes tak menyabar la ni kan...hahaa

8-Agak-agak bila dah sejuk tu baru keluarkn dari oven then sapulah filling blueberry tu atas kek. Simpan dalam peti sejuk dulu dalam 2 3 jam supaya tekstur kek padat dan bila makan sejuk2 tu kan terasa cairrrrr dalam mulut. Tapi kalau korang jenis tak menyabor nak mencekik boleh je nak makan terus. Takde sapa nak mrah pun nyeeee...ekekeke..

9-Masa nak potong tu, celup pisau dalam air panas lepas tu lap dengan kain. Then baru potong hasilnya nanti kek tu potongnya cantik tak melekat-lekat la..

Ok selamat mencuba yee..kalau ada sebarang pertanyaan boleh la korang pergi ke kaunter pertanyaan ok?? agaagagaa....:P


Wassalam, EnaMokhtar