TERIMA KASIH KEPADA PENGIKUT

Wednesday, 7 December 2011

Saya belum ada rumah sendiri

Assalamualaikum w.b.t

Berkira-kira untuk ada rumah sendiri tahun hadapan. Insya'Allah. Bercakap pasal rumah ni, masing-masing ada rumah impian kan? bagi saya sebuah rumah itu bukan terletak pada keluasan dan reka bentuk semata-mata. Kalau diberi pilihan, antara rumah 2 tingkat area masyarakat 1 malaysia dengan rumah setingkat depan surau atau berhampiran masjid dan majoriti melayu, saya akan pilih yang depan surau atau masjid dan majoriti melayu. Tapi sekarang sangat susah mahu cari kawasan rumah begitu di area rumah saya ni. Sebab rata-rata masyarakat disini adalah dari gologan Cina dan India. Bukanlah saya bersikap perkauman tapi saya ni jenis yang selalu fikir kalau nak buat kenduri senang jemput jiran islam kan? ataupun begini; kalau ada jiran melayu islam boleh la saya buat kawan kan. Saya lebih selesa begitu.

Situasi saya sekarang ni, saya sangat susah nak dengar azan secara live. Tak sama la dengan yang dalam tv. Tidak sama sekali. Saya tak kisah kalau dikategorikan sebagai kolot. Tapi itu lah saya. Kawasan perumahan saya ni tidak ada surau. Tapaknya memang ada disediakan pemaju. Tapi jemaah islamnya terlalu sedikit. Sebelah kiri saya cina, sebelah kanan pula India. Depan rumah juga India. Dalam lorong rumah saya tu hanya saya dan sebuah lagi keluarga melayu.

Ok sudah. Stop.

Saya suka rumah semi-D ataupun corner lot setingkat. Bukan saya tak minat 2 tingkat tapi mengambil cerita dari kakak-kakak saya yang berkediaman sebegini, saya rasa saya tak serajin mereka. Perlu bersih dan kemaskan tingkat bawah dulu, kemudian naik tingkat atas, kerjakan pulak bilik dan tandas di tingkat atas. Rumah sewa saya sekarang, teres setingkat pun hanya weekend sahaja saya larat nak kemas, inikan pulak rumah 2 tingkat oh saya tidak serajin dan segagah itu nak kerjakan bilik dan tandas atas bawah. Tu belum kira segala habuk-habuk yang melekat di perabot. Hah, tangga lagi nak mop. Kalau dapat kat saya mau nangis haha. Tapi orang kata kalau kita benci sesuatu, itulah yang kita dapat kan? haha.

Design rumah sekarang ni cantik-cantik sungguh la. Harganya pun cantik sampai tercekik.

Cantik kan. Enstek Sepang rm450k. Design moden dan dinamik. *pic go gurl


Saya suka semi-d yang ada laman luas macam ni. Nanti boleh cucuk tanam macam-macam kat depan, belakang dan sebelah rumah. Anak-anak nak main pun selamat. Main kat laman rumah je kihkih.

kredit to go gurl


kredit to go gurl

Tak salah ada impiankan? Tapi haruslah selarikan impian dengan usaha dan doa secara istiqamah. Ini ialah saya. Apa yang saya mahu dalam hidup saya. Macam juga awak, awak dan awak tu. Semoga Allah makbulkan doa saya. Semoga saya bertemu dengan rumah idaman. Insya'Allah. Dan saya selalu ingat begini;
 

"boleh jadi kamu membenci sesuatu sedangkan ia baik untukmu dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu sedangkan ia buruk untukmu. Allah mengetahui sedangkan kamu tidak tahu." Surah. Al Baqarah:216. Dari cerita rumah membawa kepada  maksud ayat Al-Quran diatas. Iye saya suka kaitkan begitu supaya saya tidak terlalu cintakan dunia. Rumah kat syurga lagi cantik sehingga tidak terjangkau akal fikiran. Dan saya selalu ingat begini;


Bekerjalah kamu seolah-olah kamu akan hidup seribu tahun dan beribadatlah kamu seolah-olah kamu akan mati pada esok hari.


Usaha tangga kejayaan!!

Wassalam,
EnaMokhtar

No comments:

Post a Comment